понеділок, 16 січня 2012 13:56

Як подолати страх дитини перед стоматологом

Як подолати страх дитини перед стоматологом

"Внук боїться ходити до стоматолога, - розповідає киянка Галина Олександрівна. – Йому уже 6 років, але до зубного лікаря ведемо його силою. Це стрес для всієї нашої сім'ї. Пересваримося усі: я з дідом і донькою, донька з чоловіком. Максим теж плаче, бо йому зубчик болить. Вмовляємо, щоб не боявся, обіцяємо машинку і літачок, але нічого не допомагає. Уже трьох лікарів змінили. Ніхто до дитини не може знайти підхід".

Поради Галині Олександрівні дає дитячий психолог Костянтин Новосад.

"Діти у будь-якому віці бояться лікарів, а особливо стоматологів. Але водити до стоматолога треба не рідше одного разу що півроку. Аби такі страхи перебороти, треба, щоб у дитини був постійний стоматолог. Дуже важливим є перший візит до лікаря, аби сформувати позитивне ставлення дитини до нього. Добре, якщо цей візит буде з профілактичною метою, а не із зубним болем".

Вперше звертатися до зубного лікаря з дитиною можна у 2 роки. У цьому віці уже можна оцінити стан зубів та ясен, прикус, попередити появу карієсу.

"Перед першим візитом розкажіть дитині про лікаря. Можете описати це як цікаву історію-пригоду – розповісти про монстриків, піратів чи розбійників, які атакували та завоювали дитячі зубки, а відчайдушний та сміливий стоматолог допоможе боротися з ними і зберегти дитині усмішку. Опишіть обов'язково, що у його арсеналі надсучасна "зброя" - рухоме крісло, палички, трубочки, чарівна рідина для полоскання ротика. Візьміть з собою улюблену іграшку дитини, під приводом, щоб і вона могла познайомитися зі стоматологом".

Дитячий стоматолог повинен бути чудовим психологом, щоб легко знаходити контакт з дитиною.

"Лікування повинне проходити без болю і крові. Це вкрай важливо для дітей, особливо в психологічному плані. Якщо перший візит до стоматолога не завдасть малюку жодних хвилювань і болю, у подальшому він дуже спокійно буде відвідувати лікаря".

Із 20 молочних зубів усі 20 уражені

Дитячий стоматолог Віктор Омельковець радить водити дитину до стоматолога двічі на рік на профілактичних огляд.

"Якщо зубки болять, треба відвідувати стоматолога частіше, - радить Віктор Григорович. – Тоді усі проблеми і захворювання можна буде зупинити на зародковому етапі. Батьки повинні знати, що у дитячому віці патологічні процеси розвиваються дуже швидко, а їх рання діагностика дозволить провести просте, швидке, безболісне і недороге лікування".

Дитину до стоматолога радить вести, коли їй виповниться 1 рік.

"Якщо мама з самого початку навчила дитину чистити зуби та відвела до стоматолога, коли їй не три-чотири, а рік, то зуби будуть значно здоровішими. Насправді на моїй практиці буває, що дитина вперше в житті зустрічається зі стоматологом саме на обов'язковому огляді, коли проходить медогляд перед дитсадком. Тоді й виявляється, що із 20 молочних зубів усі 20 уражені. Або починають прорізуватися "шестірки". Зуб ще повністю не виріс, а вже зіпсований. Часто мами й поняття не мають, що такі зубчики – постійні".

 

Зараз ви читаєте новину «Як подолати страх дитини перед стоматологом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути