середа, 22 червня 2011 06:00

Молочні зуби чистять без пасти

"Мій онук Микитка — хлопець, як богатир, а зуби має погані. Таскають його по лікарнях уже півроку. Має запломбовані п'ять зубів, і то в 4 роки. Передні не псуються, бо далеко один від одного, зі щілинами. Кажу доньці, щоб залишила його в спокої. У мої часи дітям зуби ніхто не лікував, молочні постираються. А як болить, нехай дадуть якісь ліки. Порадьте, чи треба пломбувати молочні зуби?"

Василь Мельник, 68 років, Київ.

Відповідає дитячий стоматолог столичної клініки "Донаре віта" Наталія Мельник:

— Від стану молочних зубів залежить робота шлунково-кишкового тракту і дихальної системи. Каріозні зуби є вогнищем інфекції в порожнині рота. Також через запальні процеси пошкоджуються зачатки постійних зубів. Вони можуть прорізатися вже ураженими.

Молочні зуби лікувати потрібно. Вони нічим не відрізняються за анатомічною будовою від постійних. Також мають кореневу систему та нерв, болять від холодного, гарячого, солодкого. Порожнина більша двох міліметрів у тимчасових зубах — це вже глибокий карієс. Він швидше розвивається, аніж у постійних. Якщо каріозний процес не зупинити, дійде до пульпи, потім до верхівки кореня зуба. Тоді лікування складне і тривале. Але завчасно рвати зуб не варто. Через це може бути щелепно-лицева деформація. Дитина потребуватиме ортодонтичного втручання, тобто заміщення дефекту дитячими протезами.

Зміна зубів починається зазвичай із 6 років. Коли постійні зуби готові до прорізання, коріння молочних розсмоктуються, вони стають рухомими і випадають. Спершу виростають нижні різці, потім — верхні. До 12–14 років у людини повинні прорізатися всі постійні зуби, за винятком зубів "мудрості". Їх час — 16–25 років.

Чистити молочні зуби слід із раннього віку. Використовуйте м'яку щітку без пасти. Із 3 років оглядати зуби у стоматолога треба раз на три місяці. Для профілактики варто покрити зуби герметиком — речовиною, що попереджає розвиток карієсу.

Зараз ви читаєте новину «Молочні зуби чистять без пасти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути