пʼятниця, 07 квітня 2017 13:24

Жодна схема не зробить чемпіонат цікавим

Яким має бути формат наступного чемпіонату України у прем'єр-лізі

– 12 команд у наших реаліях – це максимум для прем'єр-ліги. Чим більше у чемпіонаті гратиме команд, тим більше з них буде аматорського рівня. Такі б'ються на полі, а не грають. Для збірної України і топ-клубів – це мінус. "Шахтар" зможе відпустити п'ять основних гравців і все одно боротиметься за перше чи друге місце.

Найбільша проблема у тому, що чотири-­п'ять команд не мають жодної мотивації грати далі. Вони не вилітають із прем'єр-­ліги і водночас ні за що не змагаються. Хороший варіант, коли команди, які посіли шосту і сьому позицію, борються за місце в єврокубках.

Також було б добре ділити очки після першого етапу. Це не зовсім справедливо щодо команд, але збільшує інтригу. Ще можна ввести стикові матчі між прем'єр-лігою та першою.

Дмитро ПОВОРОЗНЮК, 29 років, журналіст програми "Про Футбол"

Сезон показав: наш футбол зараз у такому стані, що жодна схема проведення чемпіонату не зробить його цікавим.

Поки що не варто щось змінювати – з огляду на кількість боєздатних команд. Більше ніж 12 їх точно не набереться.

Другий етап чемпіонату ще не почався, а вже зрозуміло: матчі другої "шістки" не викликатимуть жодного інтересу.

Олександр ПОПОВ, 42 роки, головний редактор інтернет-порталу www.dynamo.kiev.ua

– В умовах війни та економічної кризи запропонований "Шахтарем" формат виправданий. Багатьом не подобається, що це йде від донецького клубу і конкретно – від Сергія Палкіна.

Нинішню систему варто удосконалити. Щоб умовно сьома команда зіграла з п'ятою стикові матчі за єврокубки. Тоді буде інтрига – хто стане чемпіоном нижньої "шістки". Мета: кожне місце повинне мати вагу – турнірну чи матеріальну. Як в Англії. Там різниця між 10-м та 11-м місцем – близько 1 млн фунтів. Тому англійські команди б'ються в кожному матчі.

Роман БЕБЕХ, 26 років, журналіст програми "Про Футбол"

Річ не в кількості команд, а в якості. Як і гравців, які виступають в українському чемпіонаті. Треба змінювати не формат, а систему нашого професійного футболу.

Через розділення на різні ліги маємо еліту, яка може робити, що захоче. Зокрема – змінювати кількість команд. То одна вилітає, то ніхто. Це неприпустимо у професійному спорті. Має бути одна загальна ліга. Приміром, як у Німеччині. Там бундесліга містить два дивізіони. Так само має бути в Україні – всі професійні клуби повинні входити до однієї ліги. Для них треба встановити критерії ліцензування. Вони мають відповідати теперішній економічній ситуації.

Пропозиції "Шахтаря" – логічні. Чемпіонату потрібно повернути інтригу. Але про це треба було думати раніше, коли створювали модель із двома "шістками". А так – зробили, а потім почали думати. Тепер маємо певну цікавість у першій "шістці" і повний вакуум – у другій. А ще – проблеми з телевізійниками, яким цей формат "впарили". Вони мають собі на шкоду транслювати нецікаві матчі.

Олександр ГАПОНЕНКО, 33 роки, головний редактор порталу "Футбол 24"

– Де зараз узяти 16 повноцінних команд у чемпіонаті України? Із першої ліги? Що це буде за рівень змагань? Тому нинішній формат із 12 професійних клубів – оптимальний. Погано лише, що минулого сезону нашвидкуруч затвердили поділ на дві "шістки" й не подумали, що буде далі. У другій важко знайти стимули командам, які не борються за виживання.

Віктор ГРАЧОВ, 60 років, колишній футболіст донецького "Шахтаря"

Зараз ви читаєте новину «Жодна схема не зробить чемпіонат цікавим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути