Ексклюзиви
четвер, 02 травня 2019 15:57

Учні професійно-технічних училищ безкоштовно житимуть у гуртожитках навчальних закладів

Неділя, 21 квітня, 20:16

Глава держави і кандидат у президенти 53-річний Петро Порошенко заходить у конференц-зал свого виборчого штабу в "Мистецькому Арсеналі" в Києві. Поруч – дружина Марина Анатоліївна, 57 років, старший син 34-річний Олексій із дружиною Юлією, 34 роки, та молодший 18-річний Михайло. Зал аплодує.

За 15 хвилин до цього на екрані показали результати Національного екзит-полу. Порошенка у другому турі президентських виборів підтримали трохи більше 25 відсотків громадян. Його опонента Володимира Зеленського – майже 73 проценти.

– Вибори пройшли чесно і прозоро, у повній відповідності до європейських стандартів, – каже Петро Олексійович. – В умовах війни й російської агресії ми з вами зберегли демократію. Залишаємося єдиною країною на пострадянському просторі, де є реальне, а не паперове право змінювати владу тоді, коли ви, українці, вважаєте це за потрібне.

Залишаюся в політиці і боротимуся за Україну. Новий президент матиме сильну опозицію. І в той же час я і моя команда готові підставити плече президенту в усіх його рішеннях, які відповідатимуть національним інтересам і наближатимуть нас до Євросоюзу й НАТО.

Завершує виступ за 28 хвилин. Дехто з жінок у залі плаче.

На 20:05 понеділка у Центральній виборчій комісії опрацювали 99,82 відсотка протоколів. Зеленського підтримали 73,22 відсотка виборців – 13,5 мільйона громадян. За Порошенка проголосували 24,46 відсотка виборців – 4,5 мільйона людей. 2,31 відсотка бюлетенів визнані недійсними

Автор: УНІАН
  Фестиваль писанок відкрили на Музейній площі у Львові 19 квітня. Триватиме до 5 травня. Виставлено 50 робіт українських авторів. Вхід до галереї коштує 10 гривень. Кошти організатори збирають на ремонт операційної в дитячій лікарні ”Охматдит”
Фестиваль писанок відкрили на Музейній площі у Львові 19 квітня. Триватиме до 5 травня. Виставлено 50 робіт українських авторів. Вхід до галереї коштує 10 гривень. Кошти організатори збирають на ремонт операційної в дитячій лікарні ”Охматдит”

А в цей час:

Із другого поверху торговельного центру Victoria Gardens у Львові на парковку виходить натовп. Люди сідають у машини та їдуть. Пішоходів не пропускають.

По гучномовцю лунає заклик залишити будівлю. Невідомі подзвонили в поліцію про замінування.

У тисняві в 25-річної Анастасії Райської лускають три надувні кульки. Люди кричать.

– Та не бомба це. Тихо, – каже Анастасія. – Мені сьогодні сім таких подарували на день народження. Мали ще годину, аби в боулінг пограти. Тільки перевзулися – і тут таке.

Вибухотехніки обстежують приміщення. Бомби не знаходять.

Цього дня у місті повідомляли про замінування аеропорту, вокзалу та ще одного торговельного центру.

– Приїхали, а корова лежить на буряках у погребі, – розповідає рятувальник 27-річний Вадим Кіпоренко. У селі Мізяківські Хутори Вінницького району витягує худобу.

Господар Петро Заболотний вивів її пастися у двір.

– Корова почула запах буряків. Почала лізти передніми копитами і гризти, – продовжує Вадим. – Господарі спохватились, коли загруз­ла наполовину. Вилізти не могла. Скликали сусідів, витягували мотузками. Корова почала задихатися. Вирішили повністю запхати її в погріб і викликати нас.

Рятувальники розбили бетонну підлогу, розрізали арматурні щити й розібрали цеглу. Витягнули буряки. Корову обмотали пожежними рукавами.

– У селі взяли трактор і витягли. Рятували 3,5 години, – додає Вадим Кіпоренко.

– Нічого не пам'ятаю, – каже 20-річний чоловік у кайданках, опускає голову й непритомніє.

Його допитують патрульні посеред перекритої дороги на Залізничному шосе в Києві.

– Поліцейські вирішували конфлікт на вулиці. Хлопець у стані сильного алкогольного сп'яніння сів у їхнє авто й поїхав. Інспекторка намагалася зупинити порушника, але він її збив і втік, – розповідає начальник Головного управління Нацполіції у столиці 46-річний Андрій Крищенко. – Поліцейська отримала тяжку черепну-мозкову травму, перебуває в реанімації. Нападника затримали за 30 хв.

Припиніть вірити в диво

В Україні відбулися чесні і прозорі президентські вибори. Це відрізняє нас від пострадянських країн, які не здатні вийти з авторитарного минулого.

Маємо прийняти вибір українського народу. Життя не скінчилося. Політична боротьба лише починається.

Пам'ятайте: більшість із нас мріють про одне – сильну країну, відкриту вільну економіку, верховенство права, мир без капітуляцій, ефективні, але не всевладні державні інституції. Просто мають різні погляди на те, хто це забезпечить. Якщо не маєте розбіжностей щодо головного – де зразок для наслідування, на Сході чи на Заході – подайте руку одне одному.

Будьте готові контролювати кожен крок переможця. Призначення одіозних фігур, неприйнятні політичні альянси, дивні кроки з держвласністю, відкат реформ, сумнівні зовнішньополітичні ініціативи – за це треба негайно і сильно бити по руках.

Припиніть вірити в диво, що президент побудує нову країну. Це здатні зробити тільки ми. Волонтерство, вступ на держслужбу, розбудова політичних партій, контроль місцевої влади, наведення ладу в ОСББ – є багато способів долучитися.

Головне завдання Петра Порошенка – стримати опонента й перемогти на парламентських виборах. Для цього має не лише оновити команду, а й вирвати ініціативу з його рук і провести через парламент ключові реформи.

Головне завдання Володимира Зеленського – поміняти підхід. Досі час грав на нього, тепер гратиме проти. Його рейтинг знижуватиметься з кожним рішенням. Досі вдавалося тримати докупи несумісні соціальні групи, ухиляючись від чітких позицій. Тепер це неможливо.

Валерій ПЕКАР, співзасновник громадянської платформи "Нова країна"

  Дебати між кандидатами на посаду президента України Володимиром Зеленським і Петром Порошенком почалися 19 квітня о 19:00 на спортивному комплексі ”Олімпійський” у Києві. Тривали майже годину. Подивитися їх прийшли 22 тисячі людей.  ”Дебати без каменів за пазухою – все одно, що духовий оркестр без барабана”, – фантазує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Дебати між кандидатами на посаду президента України Володимиром Зеленським і Петром Порошенком почалися 19 квітня о 19:00 на спортивному комплексі ”Олімпійський” у Києві. Тривали майже годину. Подивитися їх прийшли 22 тисячі людей. ”Дебати без каменів за пазухою – все одно, що духовий оркестр без барабана”, – фантазує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Німеччина повернула Україні грамоту російського царя Петра І, що зникла під час Другої світової війни і зберігалася в місті Тюбінген. Документом 1708 року Петро І призначає митрополита російської православної церкви Йоасафа керівником Київської митрополії.

Людей, які не можуть повернути банківські кредити, дозволили оголошувати банкрутами. Для цього боржник має звернутися із заявою в Господарський суд. Неплатоспроможними визнаватимуть осіб, які заборгували щонайменше 30 мінімальних зарплат – 125 190 грн – або протягом двох місяців повертали менше половини суми платежів.

В Україні запустили мобільний додаток "Абук", що дає змогу слухати українською мовою аудіоверсії книжок. Онлайн-біб­ліотека налічує близько 40 творів української та світової літератури.

Учні професійно-технічних училищ безкоштовно житимуть у гуртожитках навчальних закладів. Постанову прийняв Кабінет міністрів. До цього послуга була платною. Її вартість ПТУ встановлювали самостійно.

Укрпошта випустила марку із зображенням покійного футбольного тренера київського "Динамо" Валерія Лобановського. Присвятили 80-річчю з дня його народження.

Авіакомпанія SkyUp із 25 травня запускає рейс Київ – Одеса. Літаки курсуватимуть тричі на тиждень, 10:00 – у середу, суботу й неділю. Із 2 червня запрацює рейс Харків – Одеса. Квитки на обидва маршрути вже є у продажу. Найдешевші – 488 грн.

43 012 183 гривні витратять цьогоріч із бюджету на реабілітацію військових Збройних сил, які зазнали поранень у зоні ООС. Торік сума була удвічі меншою

60 українців померли від ускладнень після грипу з початку епідемічного сезону 1 жовтня 2018-го по 19 квітня цьогоріч

Працюю водієм маршрутки. В неділю зранку на одній із зупинок побачив, як чоловік впав і почав задихатися. Вибіг із салону, почав робити штучне дихання. Доки їхала "швидка", чоловікові полегшало. Встав і пішов. А я збився з графіка. Довелося порушувати правила, аби вчасно бути на кінцевій зупинці.

Валентин БОНДАР

Тещі на телефон прийшло повідомлення про виграш автомобіля. Мовляв, переведіть на рахунок 5 тисяч гривень податкового внеску і наш оператор повідомить, де забрати машину. Кажу: "Нічого не робіть. То шахраї". А вона: "Мені ворожка нагадала, що матиму великий виграш". Кинула слухавку. Наступного дня дружина розповіла, що мати перевела гроші. Автомобіля не дочекалася. Зі мною теща досі не говорить. Вважає винним, бо не наполіг, щоб не скидала кошти.

Віктор БОНДАРЕНКО

"Уміння оцінити конструктив – елемент, якого найбільше бракує в українському світогляді. Це зумовлено трагічною історією, яку переживали в різних формах і в різні часи українські землі. Але в сьогоднішніх обставинах ця прогалина є проблемною. Вона впливає на настрої населення та його виборчі наміри. І створює вперте небажання бачити те добре, що є навколо", – Роман ВАЩУК, посол Канади в Україні

 

Однокласник поїхав працювати в Ізраїль нелегально. За півроку покликав друзів. Якось ішов вулицею і говорив з мамою телефоном українською. Поліцейські зупинили. Вислали з країни разом із товаришами. На рік заборонили перетинати кордон.

Михайло ЛИСИЙ, 26 років, Хмельницький

Замовляв в інтернет-магазині шкіряну куртку за 4 тисячі гривень. Прийшла потерта, зі зламаними застібками і порваною кишенею. У магазині вибачилися. Працівник, який укладав одяг, запакував свою стару куртку, а нову хотів лишити собі. Замовлення переслали зі знижкою 20 відсотків.

Олег, 31 рік, Полтава

Подарували 10 перепелів. Тримала їх у літній кухні. За місяць усі здохли. Виявилося, їх треба тримати в хаті, щоб не протягло. Піддаються стресу, бо дуже лякливі.

Марина, 42 роки, м. Калинівка Вінницької області

Їхали з другом у село, посеред дороги машина зламалася. Напросилися ночувати до місцевих. Зранку відремонтував авто і поїхав. Тільки кілометрів за 200 згадав, що забув товариша.

Олександр ПОСТОВИЙ, 49 років, Вінниця

Знайомий за символічну плату купив кобилу в кінному клубі, який розформовували. Винайняв місце у стайні. Їздив верхи вулицями. Товариша кинула дружина. Бо всі кошти витрачав на коня.

Наталія КОПИТІНА, 37 років, Черкаси

Сусідка поїхала на заробітки в Іспанію. Двох синів – 5 і 7 років – лишила на чоловіка. За півтора року перестала їздити додому. Недавно зізналася чоловікові, що покохала іспанця і житиме з ним. Влітку приїде розлучатися. Від дітей згодна відмовитися.

Віталіна, 29 років, Харків

Зараз ви читаєте новину «Учні професійно-технічних училищ безкоштовно житимуть у гуртожитках навчальних закладів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути