четвер, 19 травня 2011 14:03

"У вас що, гулянка була? Скільки живу, такого бруду тут не бачила"

 

Книжку за 24 години написали й видали на фестивалі "Штурмові загони Ґутенберґа". До флешмобу приєдналися 30 студентів із Києва, Львова й Харкова. Організував захід літклуб "Маруся". Учасники не могли, за умовами, приходити з готовими текстами. Більшість познайомилися на події

12 травня, 16.04, аудиторія № 21 столичного Інституту журналістики

- Про секс, наприклад, можна написати, або, ну, байдуже - про кар'єру, - каже 20-річний Дмитро Стретович, координатор літклубу. Обговорюють тему майбутньої книжки. Четверо хлопців на останніх рядах жують бутерброди. Почувши слово "секс", решта 29 учасників жвавішають. Стретович пропонує розбитися на пари й написати спільні есеї: погляд чоловіка й жінки на одну тему. Більш як половина присутніх хочуть бути авторами. Решта - літредактори, верстальники, дизайнери.

- Цілком нормально, що секс - перше, що їм спало на думку, - вважає 58-річний науковець Яків Шмідський, автор посібників із програмування. Він писатиме передмову до книжки. - Головне, щоб не зупинилися лише на цій темі. Ці студенти мало чим відрізняються від мого покоління. Хіба мають технології, які все спрощують. А книжку за 24 години в Московському державному університеті робили ще у 1950-х. Тільки писали й клеїли вручну.

17.29

Обрали тему - наслідування в сучасному житті. Розмірковують, чи є вони поколінням copy-paste. Розходяться вечеряти. Домовилися зібратися о 20.00 у бібліотеці ім. Олени Теліги й писати. У приміщенні, яке виділив університет, немає справних розеток.

- Одна мене мало не вбила, коли чаю хотів зігріти, - каже Стретович.

22.41, Спеціалізована юнацька бібліотека ім. Олени Теліги

Між книжковими стелажами зо три десятки студентів розклали спальники, ковдри, чи посідали просто на книжки. Читають вірші й п'ють вино з картонних упаковок. Стоїть гамір, де-не-де пориваються співати: "А вона, а вона сидітиме сумна..." У бібліотеці розпочався інший захід - нічні поетичні читання. "...І комахи твої лижуть мед твій серед твоїх всміхів і сліз твого шепоту й крику...", - читає свій вірш Богдан-Олег Горобчук.

Молоді видавці притулилися в кутку біля розеток, натягли навушники.

- Обережно, рука!

22-річна львів'янка Юлія Олексієнко пробирається до подружок Тетяни й Олени. По дорозі переступає з десяток людей.

- Організатори дали на трьох одну ковдру, - каже Юлія. - Прохід між стелажами вузький, втрьох спати не вміщаємося. Оскільки ковдру не поділити, лягли разом, але Таня спатиме боком. Під голову покладемо книжки.

У нашій групі такий прикол. На всі зауваження щодо мови відповідаємо: я філолог, мені можна

13 травня, 01.15

- Хто розлив чай на мій ноутбук? - кричить Стретович.

- Я філолог, мені можна, - сміється Марія Придьма, одна із засновників клубу. - У нашій групі такий прикол. На всі зауваження щодо мови відповідаємо: я філолог, мені можна.

Літературний клуб "Маруся" Марія і Дмитро заснували торік. Нині він має прибічників у Дніпропетровську, Запоріжжі й Харкові.

- Голова обертом іде. Написали текст, в якому день людини порівнюємо зі світлофором. Важкий ранок - червоне світло. Коли по обіді людина знаходить сили обернути обставини на свою користь - їй вмикається жовтий. Ввечері, коли все склалося, має зелений на шляху.

02.21

Автори здають останні тексти. Обов'язки головного редактора книжки виконує 31-річна Світлана Хутка, викладач Києво-Могилянської академії. Обговорює з авторами ілюстрації Галини Павлишин. Вона малює вдома. Спочатку олівцем на папері, потім сканує й відправляє їх поштою до "редакції".

- Бий давай! - лунає з різних кутків. - Ура! Я пасьянс розклала!

- Та заткніться вже, - каже до себе Марія про галасливих любителів поезії. - Прийти отак просто побухати, вірші почитати й про літературу поговорити мені не цікаво. Хочеться щось робити. Якщо ми пили б, точно ніч на ногах не витримали б.

08.17

Дмитро Стретович запалює цигарку на порозі бібліотеки.

- Більше пачки скурив, хоча завжди мало палю. Жоден із нас ні хвилинки не спав, - каже. - Раніше дуже хотів бути письменником. Здавалося, що маю геніальне світобачення. Згодом зрозумів, що сприймаю світ, як і більшість людей. Письменник - це не так романтично, як уявляють. Треба працювати день і ніч, а не просто добре писати. Хочу займатися літературним та культурним менеджментом. Це нова ніша в нашій країні.

Тротуар біля бібліотеки засмічений недопалками. Двірничка змітає їх. З урни випадають порожні пляшки.

- У вас що, гулянка була? Скільки живу, такого бруду тут не бачила.

10.03

Зверстали половину книжки. Дмитро Стретович починає телефонувати в столичні видавництва. У друкарні університету ім. Драгоманова погоджуються видати один екземпляр безкоштовно.

15.30

- Ще тепла, - каже Світлана Хутка. Тримає книжку "Копі-паст. Reality". Гортає сторінки, нюхає. Видання за розмірами нагадує стару платівку: 25 на 25 см. Має 94 сторінки. Кожний текст доповнений ілюстраціями.

- Коли взяла її до рук, одразу зрозуміла, чому авторам недостатньо викласти свій твір в інтернеті, а обов'язково хочеться надрукувати. Зовсім інші відчуття. Прийшла на цей проект, бо хочу відкрити власне креативне видавництво. Щоб книжки були в єдиному екземплярі, нестандартно оформлені, тексти - оригінально подані. Тут знайшла людей, з якими готова це робити. Можливо, хтось сперечатиметься про якість наших текстів. Байдуже. Ми взяли й зробили.

 

"За кожний мат на небі дописують по 20 гривень штрафу"

Раніше в твоїй душі самотність співала соло, а зараз влаштовує рок-фестиваль.

Ти знаєш сотню матів, але намагаєшся обходитися без них, бо віриш, що за кожний на небі тобі дописують по 20 гривень штрафу, і ти боїшся, що після смерті довго житимеш у кредит. Уже були спроби порахувати суму за останній рік. Коли нуликів стало чотири, довелося прийняти рішення про активний контроль свого мовлення. Тобі подобається спорт - відволікає від матів. Ти куриш, але страшенно не любиш, коли хтось димить біля тебе. Тоді ти згадуєш мати й свої заняття спортом, щоб зробити із цигарки вузлик, а з руки того, хто курить - рівний кут в 90 градусів, із вигином за спину. А не доведи Боже комусь увімкнути шансон у твоїй присутності! Тоді ті, кому так пощастило, дізнаються, як можна кулаком розгатити магнітофон чи силою думки навіки вирубити DVD.

Олександр Козинець, "М-Жо...", уривок із виданої за 24 години книжки "Копі-паст. Reality"

 

Зараз ви читаєте новину «"У вас що, гулянка була? Скільки живу, такого бруду тут не бачила"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути