вівторок, 04 грудня 2018 11:36

Сусід приєднався до акції медиків, хоч 30 років працює сантехніком

У Франції протестують проти дорогого пального

У Франції понад два тижні протестують проти здорожчання пального з наступного року. У столиці на акції за весь час вийшли майже 100 тисяч людей. Двоє загинули. Понад 90 травмовані. Більш як 200 мі­тин­гувальників арештували.

У Парижі мобілізували п'ять тисяч офіцерів поліції. Протестувальників розганяють водометами, димовими гранатами і сльозогінним газом. Учасники протестів оголосили, що акції – безстрокові. Президент 40-річний Еммануель Макрон заявив, що поступок не буде

Нуель Паскаль, 61 рік, водій, Ле-Ман:

– Розвозимо з сином замовлення з ферм до магазинів. За останній рік одні клієнти продали ферму, ще двоє – закрили крамниці. Дедалі складніше зводити кінці з кінцями.

На протести "жовтих жилетів" (учасники мітингів одягають жовті світловідбивні жилети. – Країна) виїхали ще з сімома сусідами. У всіх автомобілі на дизельному паливі. Адміністрація Макрона пояснює, що Франція – єдина з багатих країн ЄС не запровадила високі податки на дизель. Тому в більшості авто на цьому виді пального.

На початку цього року дизельне паливо подорожчало майже на чверть. До того ж автомобілі старші за 10 років не зможуть заїжджати у великі міста. Париж давно ввів цю норму. У нас 14-річний Citroen. Коштів на новішу автівку не маємо. Торік робили операцію дружині. На це витратили левову частку заощаджень. Поки що нічого не відшкодували.

Молодь утікає з містечок. Прожити там неможливо. Дотації отримують тільки найбагатші французи.

Автор: REUTERS
  Учасники протестів проти подорожчання пального розбирають бруківку в центрі Парижа
Учасники протестів проти подорожчання пального розбирають бруківку в центрі Парижа

Люсьєн Адону, 46 років, кондитер, Париж:

– Два тижні не можемо працювати. Протестувальники відлякують відвідувачів. Нам розтрощили вітрину. Страхова не відшкодовує цих збитків.

Мерія обіцяла, що в ці вихідні зможемо торгувати. Та поліція заблокувала нашу вулицю. У суботу одночасно відбуваються три протести: проти податків на бензин і дизельне паливо, проти расизму і проти безробіття.

Узяв кредит, щоб викупити частину кондитерської. Справи йдуть непогано, але простоїв дозволити собі не можемо. З постачальниками і працівниками мушу розрахуватися. Купив металеві щити закрити вікна. Найняли ще одного охоронця. Мародери кілька разів намагалися залізти. Ювелірні магазини і крамниці елітного одягу замовили справжні барикади. Після того як розграбували магазин Dior на Єлисейських Полях, біля них цілодобово чергують поліцейські.

В усіх дорогих готелях туристи масово скасовують бронювання. Дружина працює адміністратором. Є дні у грудні, коли не чекають жодного гостя. Навіть на Новий рік ніхто не замовляє номерів із виглядом на Ейфелеву вежу.

Сусід ходить на всі протести. А в нього навіть автомобіля немає. У жовтні приєднався до протестів профспілки медиків. Хоч 30 років працює сантехніком.

Олівія Ресс, 51 рік, адвокат із розлучень, Париж:

– Під час протестів племінник отримав опіки очей і надихався диму. Відколи закінчив коледж – не може знайти роботу. Усюди пропонують низьку зарплату.

Серед протестувальників багато провокаторів. Бачила, як навмисне сварилися з поліцейськими. Не реагують на жодні прохання.

Ситуацію розхитують і націоналісти, і соціалісти. Обидві сили вважають, що Макрон захищає інтереси найбагатших. Соціологи кажуть, у нього найнижчий рейтинг із моменту обрання (Еммануель Макрон став президентом Франції у травні 2017-го. Тоді його підтримували 62% громадян. Нині його рейтинг становить 25%. – Країна).

Дороге пальне вдарить по жителях провінцій. Моя сестра живе у містечку. До роботи їхати 20 хвилин. Громадського транспорту немає. Кредит на нове авто їй не дають.

Найближчим часом протести не вщухнуть. Макрон хоче, щоб на переговорах не було журналістів. На таке ніхто не погодиться. До того ж вимоги наростають. На початку року вступив у дію закон про пільгове оподаткування для найбагатших. Попередній президент запровадив величезний податок на розкіш. За все, що дорожче 1 мільйона євро, треба було заплатити в бюджет до 75 відсотків. Макрон його скасував. Вважає, це стимулюватиме бізнес. Залишили тільки оподаткування елітної нерухомості. При цьому вводить податки на дизельне паливо.

Ідеться про зменшення всіх податків, дотації роботодавцям, підвищення пенсій і мінімальної заробітної плати або відставку президента.

Каміль Бенуа, 37 років, еколог, Париж:

– Макрон у передвиборчній кампанії обіцяв вжити радикальних заходів для ­порятунку довкілля. Не робить і половини обіцяного. Недавно перестали оподатковувати приватні літаки. За один рейс лайнер продукує стільки викидів, скільки авто за рік.

Протестувальникам варто усвідомити, що збереження довкілля важливіше за зекономлені 200 євро. За 22 роки Франція має відмовитися від авто з бензиновими і дизельними двигунами. Свідомо люди до цього ніколи не доростуть. Треба вмикати фінансові важелі.

1 000 000 євро збитків зазнав магазин Dior на Єлисейських Полях у Парижі. Мародери винесли всі ювелірні прикраси, взуття й одяг. Збитки паризьких готелів через скасовані бронювання оцінюють у 10 млн євро

60 відсотків вартості літра пального у Франції становлять податки. Дизель коштує майже 1,5 євро і на багатьох АЗС зрівнявся за ціною з бензином. Більшість французів, особливо в провінції, їздять авто з дизельними двигунами

Зараз ви читаєте новину «Сусід приєднався до акції медиків, хоч 30 років працює сантехніком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути