Ексклюзиви
середа, 03 липня 2019 12:51

Президент скасував указ про обов'язкове носіння шкільної форми

Неділя, 23 червня, 10:11

– Підготували плакати "Портнова не на пари, а на нари". Прийшли студенти, викладачі й люди, які в нас не вчилися. Готові були в Червоному корпусі ночувати, – 29-річна Христина Морозова показує подрузі 24-річній Мар'яні Петрушко фото з акції у Київському університеті імені Тараса Шевченка. Вона почалася 20 червня о 18:30. На сходах у темному холі біля кабінету ректора сидять 34 людини. Решта – ходять коридорами. Співають українських пісень.

– Наші ж першими вийшли на Євромайдан, де їх побив "Беркут". А Портнов, який ґвалтував українську Конституцію, викладатиме тепер нам конституційне право, – каже.

За тиждень до того Андрія Портнова, колишнього заступника глави Адміністрації президента часів Віктора Януковича, призначають професором кафедри конституційного права. Тут працював за сумісництвом у 2009–2014 роках. Після втечі Януковича також поїхав з України.

О 22:15 до студентів приїжджає ректор 77-річний Леонід Губерський. Вибачається і демонструє наказ про скасування попереднього рішення – без номера і ­печатки.

– Обіймаємось, кричимо: "Ми перемогли!" Але просимо належно оформити документ. Ректор обіцяє все зробити наступного дня, коли відкриється канцелярія

Автор: УНІАН
  Вимащена індійськими фарбами холі дівчинка, стоїть серед учасників забігу Lviv Color Run 22 червня. Неповнолітні долали дистанцію 400 метрів. Дорослі бігли щонайбільше шість кілометрів. Учасники могли робити благодійні внески на лікування дітей. За реєстрацію платили 100 гривень
Вимащена індійськими фарбами холі дівчинка, стоїть серед учасників забігу Lviv Color Run 22 червня. Неповнолітні долали дистанцію 400 метрів. Дорослі бігли щонайбільше шість кілометрів. Учасники могли робити благодійні внески на лікування дітей. За реєстрацію платили 100 гривень

А в цей час:

У столичному парку Шевченка чути глухий вибух. Кілька сотень учасників Маршу Рівності KyivPride-2019 зупиняються. Колона прямує від Національної опери до станції метро Театральна. Поліція заспокоює людей. Просить продовжити рух.

– Чоловіки в чорному розтягують тканину з написом "Содомія – дорога в пекло". Потім невідомі закидають марш сирими яйцями. Перед тим поліція затримує чоловіків у балаклавах і з презервативами, наповненими фекаліями. Тепер от шумова граната, – розповідає волонтер 21-річний Олег ­Павелко у червоній футболці з написом KyivPride Volunteer. Іде за колоною разом з іншими волонтерами.

– Годину тому прихильники традиційних цінностей пробували вдарити учасника акції. Ми стали між ними.

Марш завершується за 41 хв. Організатори заходу налічують вісім тисяч учасників. Частина з них роз'їжджаються від метро автобусами. Решта – спускаються в підземку

Понад десяток поліцейських, рятувальників та кінологів прочісують місцевість у Дарницькому районі Києва навколо озера Вирлиця. Шукають 9-річного Захара Черевка, який зник напередодні.

Того вечора близько 21:00 хлопець іде до озера з братом материного співмешканця 30-річним Ярославом Богданом, бачать поліцейські на камерах спостереження. За кілька годин чоловіка затримують, він зізнається.

– Каже, вбив дитину, бо посварився з братом і його жінкою, – розповідає начальник столичної поліції Андрій Крищенко, 46 років. – Покликав Захара скупатися. Напав зі спини з ножем. Кілька разів ударив по голові молотком.

Поліція знаходить сорочку дитини. З озера водолази дістають знаряддя вбивства. Сусіди кажуть, мати Захара випиває. Його вихованням займається баба Любов Анатоліївна.

Під час допиту до поліції телефонує рибалка, який знайшов тіло Захара Черевка. На ньому понад 30 колото-різаних ран і черепно-мозкова травма.

Ярослава Богдана наступного дня арештовують на два місяці без права на заставу. Можуть ув'язнити довічно.

24-річна Лідія Даниляк сидить на лавці навпроти свого будинку у Франківському районі Львова. Розстібає гаманець золотистого кольору, який знайшла на сусідній лавці. Всередині – 550 грн, дисконтні картки, студентський квиток із коледжу та ID-картка на ім'я Вікторії Сірої. Також – кілька скручених і перев'язаних ниткою купюр по одній гривні. Про знахідку пише у Facebook. За півгодини телефонує власниця. Домовляються зустрітися за 5 хв.

– 26 червня складаю ЗНО з математики на додатковій сесії, без паспорта не допустили б. І вступити на комп'ютерні технології до Політеху цього року не змогла б, – каже 18-річна Вікторія. Вона заплакана. – А гривні я на щастя скручую.

Обіймає Лідію і дарує коробку шоколадних цукерок у формі сердець.

  Собор ліквідованої Української православної церкви Київського патріархату постановив поновити її і скасував визнання Православної церкви України. Виникли майнові суперечки. ”Якщо будівничий руйнує, то він так і не навчився відрізняти цеглину від динаміту”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Собор ліквідованої Української православної церкви Київського патріархату постановив поновити її і скасував визнання Православної церкви України. Виникли майнові суперечки. ”Якщо будівничий руйнує, то він так і не навчився відрізняти цеглину від динаміту”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Треба перестати думати, що ми найдурніші

Українцям треба перестати думати, що ми – найнещасніший і найдурніший народ. Проблеми, які переживаємо, загальноцивілізаційні. Нам першим випадають виклики. А це означає, що ми – сильніші, ніж про себе думаємо.

Події ХХІ століття переконують у цьому. Західні інтелектуали кажуть: "Жоден народ не витримав би на дистанції одного покоління два Майдани, фактично три, рахуючи перший – 1990 року". А ми все ще думаємо, чи вистачить нам сил.

Нова влада старатиметься розвалити державу й інституції. А ми ж для чого? Давайте перестанемо сприймати себе як об'єкт експерименту, а почнемо як суб'єкт історії.

Оксана ЗАБУЖКО, письменниця

Філарет не хоче поступитися владою

Філарет вважає, що у Православній церкві України його відсунули на другорядні позиції. Він залишався постійним членом Синоду і був одним із найавторитетніших ієрархів у ПЦУ. Цього виявилося замало. Хоче бути не формальним, а реальним лідером. Це стало головним мотивом його рішення про вихід із церкви.

Вселенський патріархат не відкличе томос. Жодних порушень не відбулося. Просто один єпископ з України та два з Росії, що раніше були частиною Київського патріархату, відділилися від Православної церкви України.

Створюється маленька маргінальна структура, яку не підтримуватимуть віруючі. У нас мало бажаючих знову переходити в церкву з невизначеним статусом. Бути відділеними від світового православ'я.

Москва використовуватиме ситуацію, щоб дискредитувати Константинопольського патріарха Варфоломія. Мовляв, томос не об'єднав, а розділив українське православ'я. Однак відділення Філарета покращить шанси Української церкви на визнання. З січня Москва активно просувала чутки, що насправді фігура Епіфанія є ширмою, а церквою досі управляє Філарет. Це стримувало інші церкви робити кроки на користь ПЦУ.

Олександр САГАН, релігієзнавець

"Окупований Донбас повернуть Україні одразу після смерті Путіна – біологічної або політичної. Крим повернеться пізніше – після смерті Російського імперського проекту. І ця подія теж не за горами. Бо не зможе сировинний придаток і політичний васал Піднебесної довго думати про себе як про імперію. Повернення півострова стане закінченням війни", –

Андрій ПІОНТКОВСЬКИЙ, російський політолог

"У Москві зрозуміли, що продовження конфлікту – чудовий спосіб впливу на українську владу і можливість маніпулювати нашим суспільством. За допомогою війни можна міняти президентів і розклад сил у парламенті. Кремль поводиться з Україною, як із їжею. Може готувати на сильному вогні, а може на малому. Головне – добитися результату і перетворити неїстівну після Майдану Україну, на м'яку страву", -

Віталій ПОРТНИКОВ, журналіст

Із дружиною жили в цивільному шлюбі 20 років. Думали, що штамп у паспорті вбиває любов. Мешкали у двокімнатній квартирі в центрі Києва, яку зареєстрували на неї. Жінка раптово померла. Квартиру зайняв її брат, поміняв замки. Каже, має більше прав на це житло. Не дозволив забрати навіть побутову техніку, що я купував.

Віталій НОВІЦЬКИЙ

Подружка кликала на роботу в Польщу. Знайшла фірму. За два тижні до від'їзду я дізналася, що вагітна. Чоловік не пустив. Знайома повернулася за місяць. Каже, обдурили – хотіли примусити до секс-послуг. Ледве вирвалася.

Мирослава МЕЛЬНИК

Друг продає iPhone на сайті оголошень. Закуповує в Китаї, а в об'явах пише, що привезені зі США. Має на місяць не менш як 30 тисяч гривень. За рік назбирав на BMW на польських номерах.

Андрій КАПЛУНЕНКО

Першу в Україні зміїну ферму відкрили в селі Солонка Пустомитівського району на Львів­щині. Тримають придатних для їжі вужів і полозів. Продаватимуть у ресторани. М'яса змії вистачить на три порції. Ціна однієї – 3–4 тис. грн.

У Вінниці відкрили пам'ятник медикам, які загинули на Майдані та під час бойових дій на Донбасі. Посередині 3-метрового бетонного хреста зображена змія, що обвивається навколо чаші – символ медицини. Це єдиний подібний монумент у країні.

Через низьку ­народжуваність і високий рівень еміграції населення України до 2050 року становитиме 35,2 млн людей. А до 2100-го – 24,4 млн прогнозують в ООН. На 1 травня цьогоріч українців було 42 055 900 осіб, за даними Держстату.

Майже 244 тис. людей живуть в Україні з ВІЛ-інфек­цією. Більша частина з них не знають про це, каже виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Президент Володимир Зеленський скасував указ про обов'язкове носіння шкільної форми. Норма діяла з 1996 року.

1100 українців подали заяви на отримання грошей за програмою "муніципальна няня", яка діє із січня. 665 сімей отримали позитивне рішення. Держава щомісяця виділяє родинам 1626 грн на часткову оплату послуг няні для однієї дитини

 

Малим я повільно їв. Батьки лякали, що через це у шлунку заведуться черви. Тепер я дорослий. Маю освіту філософа і харчуюся швидко. Досі працює страх із дитинства.

Роман, 32 роки, Одеса

Тиждень працював водієм таксі. Раз хлопець із дівчиною замовили машину на околицю міста. Коли настав час розраховуватися, вийшли із салону й побігли. Не зміг наздогнати. Компанія грошей не відшкодувала. Звільнився.

Олександр, 32 роки, Київ

До весілля готувалися рік. Батько приїхав із Молдови. Гуляли, пили. Під час феєрверку в нього стався інфаркт. Дорогою в лікарню помер. Хочу забути своє свято.

Оксана, 26 років

Сестра дивувалася, що моя дочка у 20 років іде заміж. Мовляв, рано і спершу треба здобути освіту та знайти роботу. У приклад ставила свою дитину, яка готувалася до ЗНО. За два тижні до тестів племінниця зізналася матері, що вагітна і збирається заміж. Вступати не хоче, бо чоловік забезпечуватиме.

Ірина, 45 років, Львів

Хотів освідчитися дівчині на даху 15-поверхівки. Накрив там стіл, купив квіти, каблучку, замовив музику. Піднялися на висотку. Відкрив їй очі. Дівчина почала кричати і побігла вниз. Виявилося, боїться висоти. Освідчення відклав.

Андрій Тимоць, 26 років

Зараз ви читаєте новину «Президент скасував указ про обов'язкове носіння шкільної форми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути