Ексклюзиви
середа, 22 липня 2020 13:31

Кантона був народжений стати лідером

Еріку Кантона зараз 54 роки. Він – колишній футболіст збірної Франції, учасник Євро-1992. Головний клуб у кар'єрі – англійський "Манчестер Юнайтед". Там виступав з 1992-го по 1997 рік, після чого закінчив футбольні виступи. П'ятиразовий чемпіон Англії, півфіналіст Ліги чемпіонів-1997.

25 років знімається в кіно. Зіграв у 38 фільмах. Остання робота – серіал "Нелюдський ресурс" – вийшла у травні на платформі Netflix. Кантона знявся в головній ролі – безробітного, який збожеволів.

Експерти розповідають про Еріка Кантона

Олег ФЕДОРЧУК, 59 років, футбольний тренер:

– Ця людина зробила найбільший внесок у повернення чемпіонства "Манчестер Юнайтед". 30 років команда чекала на лідера, який поведе товаришів у найскладнішу хвилину. Він допоміг Алексу Ферґюсону стати легендою. Зараз мало хто пам'ятає, що доля тренера висіла на волосині. Тут з'являється хлопець із харизмою, який одразу стає лідером. Зараз це сприймалося б як буденність, але тоді уявити француза лідером англійської команди було важко. Кантона мало говорив на полі. А заохочував партнерів власним прикладом. Інколи його пронизливий погляд значив більше за слова.

Є люди, народжені стати лідерами. Кантона з таких. Хоча шлях талановитого француза не був легкий. На батьківщині він остогид і вболівальникам, і власникам команд, і навіть керівництву федерації футболу – називав тренера збірної мішком лайна, лаявся із суддями під час матчів. В інші часи мав би всі шанси закінчити з футболом у 25 років. Але у 1990-х можна було поїхати в Англію й перезавантажити кар'єру. Це Кантона і зробив.

Англія виявилася лояльнішою й поступливішою до витівок Еріка. Гравець знайшов свою країну, а країна – героя. Він був лідером у "Лідсі". Одразу став ним у "Манчестер Юнайтед". І навіть епізод січня 1995-го, коли він стрибнув двома ногами у глядача, який сказав непристойні слова на його адресу, мало що змінив. Після восьми місяців дискваліфікації не тільки не згубив форми, а заграв ще краще.

У 31 він зрозумів, що всі висоти взято, пішов на піку слави. Рік мучився без футболу, але рішення не змінив. Життя показало, що мав рацію. Кантона замолоду любив мистецтво. У зрілому віці перекваліфікувався на актора. Фільми за його участі вважаються глибоко психологічними. А ще – касовими. І глядач іде не на колишнього футболіста, а на талановитого актора.

Відтоді написав багато картин, знявся у десятках фільмів.

Дещо схожою харизмою володів Зінедін Зідан. Із сучасних гравців до нього подібний Златан Ібрагімович. Він грає у футбол і залишається харизматичним, здатним на екстравагантні вчинки і поза полем.

Автор: REUTERS
  2005 року збірна Франції під керівництвом Еріка Кантона виграла Кубок світу з пляжного футболу
2005 року збірна Франції під керівництвом Еріка Кантона виграла Кубок світу з пляжного футболу

Роберто МОРАЛЕС, 44 роки, футбольний телекоментатор:

– Уродженець Марселя має бути скандалістом. Але Ерік Кантона не тільки вуличний розбишака. Він популярний кіноактор із претензією на обізнаність у високому мистецтві. Певний час вдавав художника та поціновувача живопису. За словами ж партнерів, то була казочка для наївних дівчат, яких він ангажував, та прикриття для нічних пиятик, що мали видаватися творчими вечірками.

Феномен Кантона не тільки в його грі, хоча він справді був хороший футболіст. Проте не знайшов себе на батьківщині. У Франції цей гравець став символом скандалів. У нього не вірили. Знали, що може принести результат в окремому матчі, але не в сезоні. Його кар'єра у збірній не склалася, бо у клубі до таких гонорових хлопців можуть звикнути, змиритися. А коли на кілька днів разом збираються різні люди й переважно зірки, то витівки Кантона викликали роздратування.

В Англії все змінилося. Він зробив "Лідс" чемпіоном, коли цього не чекали. Перейшов до Ферґюсона в "Манчестер Юнайтед", коли проєкт починав стрімко рости. Хвиля успіху зробила його менш нервовим і впевненим у власних силах. Свою винятковість завжди ніс як прапор. Англійцям це припало до душі. Його горда постава, піднятий комір футболки, який, за словами Еріка, приховував "нашийник раба". Насправді, під ним був золотий ланцюг циганського розміру.

Навіть легендарна дискваліфікація за удар вболівальнику зміцнила його авторитет. "Манчестер Юнайтед" через це не взяв титулу, але Кантона став великомучеником і людиною, яка ламає канони, йде проти течії. Повернення Еріка було тріумфальним. Навіть Ферґюсон був під впливом харизми француза. Тоді ще жорсткий у критичних моментах, він нагримав на команду після скандального вилучення форварда, а от самому Кантона сказав лише: "Еріку, ну як же так?"

Харизма, його віра в себе допомогли здійснити і тренерське диво – Франція перемогла на Кубку світу-2005 з пляжного футболу. Ніхто не ставив на Францію, а Ерік привів команду до вершини. Насамперед це була не тренерська геніальність, а тріумф віри гравців у свого вожака.

Олег БАБІЙ, 33 роки, головний редактор інтернет-порталу football24.ua:

– Бунтар за натурою, Ерік ніколи не грав так, як прописано. Талант давав змогу робити це вишукано, перетворюючи практично кожен гол, фінт чи асист на мистецтво. Це зараз футболісти стали машинами, запрограмованими на результат, залишається не так уже й багато місця для імпровізації. Перемоги, титули, шалені контракти, популярність у соцмережах – ось що вийшло на перший план. А 1990-ті були заповідником футбольної романтики, де керував не колективізм, а особистості. І Кантона, звичайно, був одним із найяскравіших представників тієї епохи.

Оригінальний характер у поєднанні з божою іскрою формує індивідуальність, що вирізняє тебе з-поміж маси. Таких запам'ятовують, про таких складають легенди.

Леон ВУРГАФТ, 34 роки, журналіст інтернет-порталу ua-football.com:

– Скептично ставлюся до Еріка Кантона. За збірну Франції він забив два голи німцям, ще чотири шведам. Але здебільшого забивав збірним рівня Ісландії, Фінляндії, Ізраїлю. З ним команда не вийшла на Кубки світу-1990, 1994, не вийшла з групи на Євро-1992. 72 голи в Англії – вельми пристойно, але лише шість із них були забиті у ворота команд, що на час матчу йшли в трійці найкращих турнірної таблиці.

Ерік залишився героєм другого плану. Нішевим, як і Англійська прем'єр-ліга. Він узяв приз глядацьких симпатій, але не головний. Він не був героєм футболу 1990-х.

Кирило КРИЖАНОВСЬКИЙ, 40 років, головний редактор офіційного сайту "Динамо", Київ:

– Неймовірний футбольний талант переплітався із нестійкою психікою і неврівноваженим характером. За рівнем розуміння гри, ігровим інтелектом Кантона був одним із кращих футболістів свого часу. За ступенем реалізації – втратив безліч років кар'єри.

Хтось назве Кантона переоціненим гравцем, який не взяв жодного міжнародного титулу, а бездарно прожиті роки кар'єри врятував, потрапивши в руки сера Алекса Ферґюсона. Хтось назве його незрозумілим генієм.

Якщо у вас за згадки прізвища Кантона спливає образ неадекватної людини, яка стрибає ногою вперед у напрямку фаната на трибуні, – маєте нормальне розуміння ситуації. Якщо ж ви асоціюєте Кантона з чемпіонським характером, приголомшливими голами і результативними передачами – ви теж влучили в точку.

Зараз ви читаєте новину «Кантона був народжений стати лідером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути