четвер, 11 липня 2019 12:43

B Україну заборонили ввозити автомобілі з Російської Федерації

П'ятниця, 28 червня, 16:34

Троє військових і цивільний заходять до віп-терміналу аеропорту "Київ". Це 33-річний Яків Веремейчик, 31-річний Дмитро Великий, 34-річний Максим Горяїнов та 59-річний Едуард Міхеєв. Були в полоні бойовиків ЛНР та ДНР. Поголені, одягнені у сорочки на короткий і на довгий рукав. Тримають пластикові теки з документами. Рідні кидаються до чоловіків, цілують і плачуть.

– Про те, що нас звільняють, дізнався три дні тому. Чому вибрали мене – не знаю, – Яків Веремейчик обіймає і заспокоює матір. – Зайшли в камеру і сказали: "Збирайся". Ці три дні не спав. Навіть коли їхав у машині з в'язниці – не вірив. Усвідомив, коли летів.

Полонених із непідконтрольних територій везли в Київ через Ростов і Мінськ.

– Я щаслива, не передати словами. Хочу сказати всім матерям: моліться, чекайте і вірте. Дай Боже, щоб ваші сини теж повернулися, – каже мати Якова Веремейчика. Востаннє чула сина 28 травня 2018 року.

За півгодини звільнених везуть до столичної лікарні "Феофанія" на обстеження. Наступного дня викликають на перевірку в Службу безпеки.

У полоні бойовиків перебувають понад сотню заручників

Автор: УНІАН
  ”Залізний трон українського сходу” встановили у столиці 25 червня. Скульптуру створив волонтер Денис Буштець у прифронтовій зоні під Донецьком з уламків активної танкової броні, частин підбитої військової техніки, кулеметних стрічок, снарядів. У місті інсталяція пробуде кілька тижнів
”Залізний трон українського сходу” встановили у столиці 25 червня. Скульптуру створив волонтер Денис Буштець у прифронтовій зоні під Донецьком з уламків активної танкової броні, частин підбитої військової техніки, кулеметних стрічок, снарядів. У місті інсталяція пробуде кілька тижнів

А в цей час:

32-річна Ірина Ануфрієва оглядає паркан свого будинку в місті Бібрка Перемишлянського району на Львівщині. Вночі невідомі почепили на ньому російський триколор.

– Десь о восьмій ранку прапор знайшов дід мого чоловіка Віктора. Спочатку подумали, що то український. Бо ж День Конституції, а в селі всі знають, що мій чоловік та його брат Олег на Донбасі вже не першу ротацію. Дивимося: а то російський, – каже Ірина. – Виготовлений вручну з клаптиків. Синя смужка – цупка, джинсова. Червона – трикотажна від светра або сорочки. На ній ще залишився слід від кишені. А білий – із підковдри. Шви нерівні, по краях пришили волоські горіхи, аби не віявся за вітром. Забрали його в хату. Викликали поліцію.

За 2 год. приїжджають правоохоронці й беруть свідчення. Прапор вилучають.

– Не розумію, хто таку підлість зробив. Cусіди й односельці нас підтримують. А у Facebook під фото, що зробили перехожі, вже лають нашу родину.

– Змішала коньяк із колою в літровій пляшці, – каже львів'янка 25-річна Анастасія Рибалко до свого хлопця Андрія Повха, 26 років. – Львівські бізнесмени подуріли – на фестивалі 100 грамів такого коктейлю по 100 гривень продають.

Обоє чекають на виступ поп-рок-гурту "Танок на Майдані Конґо" в центрі міста.

У Львові з 26‑го по 30 червня триває один із найбільших джазових фестивалів Європи – Leopolis Jazz Fest. На трьох сценах – на площі Ринок, у дворику Палацу Потоцьких та в парку культури ім. Богдана Хмельницького – виступають понад півтори сотні музикантів. Найбільше глядачів збирається в парку. Ціни на квитки стартують від 500 грн за день. У фан-зону вхід вільний.

Пара стає праворуч від сцени. По черзі п'ють із пластикової пляшки. За півгодини тут виступає гурт ТНМК.

67-річна Валентина Морозова в окупованому Торезі на Донеччині вставляє картку в банкомат. Щомісяця отримує 1328 грн пенсії. На екрані показує, що коштів нема. Підходить до відділення місцевого банку. Там пояснюють, що її не було більше 60 днів на території ДНР. Якщо кошти не знімає протягом цього часу, їх забирає уряд. Радять звернутися до пенсійного фонду. Там обіцяють виготовити нову картку. Кошти отримає за місяць після написання заяви.

– Їздила до доньки в Київ на три місяці. У неї нова робота, я сиділа з онуками, – каже Валентина Морозова. – Про ці нові правила не знала. Коли тут була Україна, їздила в Польщу, Росію й ніхто з картки грошей не викрадав.

Європа веде політику подвійних стандартів

Ситуація з поверненням Росії до ПАРЄ найбільше шкодить самій Раді Європи. Ставить під сумніви принципи, на основі яких вона створена. Організація втрачає імідж незалежної. Такої, що відстоює демократичні цінності. Це демонстрація того, що деякі європейські країни готові на порушення принципів заради компромісу. Це політика подвійних стандартів. Маємо враховувати це. Змінити аргументи для доведення своєї позиції на міжнародній арені.

Богдан ЯРЕМЕНКО, дипломат

Конституцію читали 11 відсотків населення

47 відсотків українців не читали Конституції. Притому 67 відсотків вважають, що її треба змінювати. Це дослідження фонду "Демократичні ініціативи". З окремими розділами Основного закону ознайомлені 32 відсотки. Усі розділи читали 11 відсот­ків населення.

Не знаємо, що там, не хочемо розбиратись, не читали й не будемо – але давайте міняти. На що? Не знаємо. Так і з виборами. У "старих обличчях" не розібралися, знають максимум кілька прізвищ депутатів, які ходять по ефірах, але кожні вибори: "Даєш нових".

Роман КУЛИК, співзасновник проекту "Експертний корпус"

"Підтримую рішення окружного суду про скасування перейменування проспектів Степана Бандери й Романа Шухевича. Ми не заслужили права ходити вулицями, названими на честь людей чину та непохитної волі до перемоги. Не можна вшановувати Василя Стуса й обирати до парламенту його вбивцю. Ще багато чого не можна. Бандера й Шухевич дивляться на нас, як на безсилий і беззубий непотріб. Московський проспект ми заслужили", –

Євген ДИКИЙ, науковець, колишній командир роти батальйону "Айдар"

  Парламентська асамблея Ради Європи запросила Росію повернутися в організацію без обмежень права голосу. ПАРЄ потрібні російські грошові внески – близько 30 мільйонів доларів на рік. ”Дружбу не можна купити, проте можна з цими грошима потоваришувати”, – каже художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Парламентська асамблея Ради Європи запросила Росію повернутися в організацію без обмежень права голосу. ПАРЄ потрібні російські грошові внески – близько 30 мільйонів доларів на рік. ”Дружбу не можна купити, проте можна з цими грошима потоваришувати”, – каже художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

141 тисячу пасажирів перевозить Укрзалізниця щодня в літній період. Це на 20% більше, ніж навесні

1936 гривень на місяць становитиме прожитковий мінімум українців з 1 липня

842 000 000 гривень субсидій отримали українці у січні–травні цього року. Це на 52% більше, ніж за аналогічний період 2018 року

Родич на заробітках у Польщі порізав і зламав палець. Відпрошувався у начальника, але той змусив допрацювати тиждень. Весь час пив знеболювальні і дезінфікував рану. Палець довелося ампутувати. Удома заробляв грою на акордеоні на весіллях. Тепер знову поїде на заробітки різноробом.

Віра ГІРСЬКА

Скоротили на роботі. Дорогою додому зайшов у пивний бар. На ранок прокинувся в чужій квартирі, нічого не пам'ятаю. Перевірив кишені – гроші на місці. У кімнату заходить жінка, називає мене по імені. Це була колишня однокласниця. Побачила мене сплячого під деревом і затягла до помешкання. Живемо три роки разом.

Володимир БОЙКО

Торік із хлопцем виїхав до Праги. Рідним сказав – на навчання. Втомився переховуватись, відповідати на питання "коли женячка?", від брехні батькам. Хотів би зізнатися і повернутися в Україну. Але дід пережив три інфаркти. Не хочу, щоб помер через мене. Та й батьки не зрозуміють.

Арсен БАХМАТЮК

Із 25 жовтня в обігу з'явиться банкнота номіналом 1 тис. грн. Має блакитний колір. Її дизайн подібний до оновлених банкнот 20, 100 та 500 грн. На лицьовому боці – портрет науковця Володимира Вернадського. На зворотному – будівля президії Національної академії наук України.

Акваторію Чорного моря здаватимуть в оренду підприємцям для вирощування мідій. Це вигідно економічно й корисно для навколишнього середовища. Одна мідія фільтрує близько 50 л води на добу. Коли в Чорному морі була велика популяція цих молюсків, його прозорість сягала 20 м. Зараз – не перевищує 5 м.

Видавництво "Зелений пес" випустить електрон­ну Конституцію України у форматі коміксу. Розрахована на дітей молодшого та середнього шкільного віку. Міститиме близько 30 оповідань. У кожному – приклади з життя і пояснення, як у таких ситуаціях можна застосувати статті Основного закону.

З 1 липня в Україну заборонили ввозити автомобілі з Російської Федерації. Під обмеження потрапляють легковики, вантажівки, спеціалізовані авто, автобуси, трактори й мотоцикли. З 1 березня 2020-го санкції поширяться на вживані залізничні і трамвайні вагони.

Уряд запровадив єдиний реєстр дитячих таборів. Він стане відкритим для громадськості з 1 листопада. Внесуть усі наявні дитячі оздоровчі заклади, щоб на місцевому рівні не змінювали їхнього профілю.

Запустили додаток, де можна замовити будь-який сорт кави за собівартістю. Додаткова плата – тільки за її обсмаження. Сервіс My Coffee Factory працює напряму з постачальниками зеленого зерна, тож споживачеві кава обходитиметься приблизно вдвічі дешевше, ніж у роздріб. Можна обрати будь-який доступний в Україні сорт, створити власну суміш і вибрати пакування.

З 1 липня зростає вартість оформлення закордонного паспорта та ID-картки. Паспорт громадянина України коштуватиме 345 грн замість 279. Закордонний здорожчав до 682 грн з колишніх 557,32 грн.

  Парламентська асамблея Ради Європи запросила Росію повернутися в організацію без обмежень права голосу. ПАРЄ потрібні російські грошові внески – близько 30 мільйонів доларів на рік. ”Дружбу не можна купити, проте можна з цими грошима потоваришувати”, – каже художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Парламентська асамблея Ради Європи запросила Росію повернутися в організацію без обмежень права голосу. ПАРЄ потрібні російські грошові внески – близько 30 мільйонів доларів на рік. ”Дружбу не можна купити, проте можна з цими грошима потоваришувати”, – каже художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Онук сестри вчив російську, бо хотів здобувати освіту в Москві. Тепер він випускник, а на Москву не мають грошей. ЗНО з української мови не склав. Іде працювати різноробом, рік учитиме українську.

Ганна ЦИБКО, 77 років, Черкаси

Подруга запропонувала зробити фотосесію у жанрі ню на цвинтарі. Я відмовилась. Вона знайшла іншу дівчину. Фото виставили в соц­мережі. За місяць подруга загинула в аварії, її поховали на тому ж кладовищі. Дівчину з фото покинув хлопець.

Люба СТАРОСІК, 25 років, Луцьк

У лікарні поставили діагноз: рак легень. Тиждень плакала, поки чекала результатів аналізу. Почала прощатися з родичами та друзями. Приходжу до лікаря, а він каже, що на рентгені проявився штучний диск хребця. Два дні на радощах пила.

Марія, 47 років, Бердянськ

На подвір'ї знайшла золоту сережку. Питала у родичів, друзів, знайомих, чи хто не губив. Залишила прикрасу у шкатулці на кухні. Прийшла з роботи – нема. За місяць побачила її у своєї куми. Зізналася, що спить із моїм чоловіком. Просила залишити його, бо вагітна. Чоловіка вигнала, розлучаємось.

Ольга ПРИТУЛКО, 37 років, Івано-Франківськ

Потрапив в аварію на мотоциклі. Поки мене везли "швидкою", думав тільки про те, за що ремонтуватиму байк. Коли виписався з лікарні, дівчина сказала вибирати: або вона, або мотоцикл. Кинув дівчину.

Олександр, 33 роки

Зараз ви читаєте новину «B Україну заборонили ввозити автомобілі з Російської Федерації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути