вівторок, 30 січня 2018 09:57

Випускники вузів не готові до роботи – Міносвіти

Випускники вузів не готові до роботи – Міносвіти
Дуальна освіта - це поєднання теорії у ВНЗ та практики на виробництві. Фото: UP STUDY

Одна з проблем української вищої освіти – відірваність від ринку праці. Випускники вузів мають замало практичних навичок майбутньої професії.

Про це заявив перший заступник міністра освіти і науки Володимир Ковтунець.

"Ми зараз випускаємо багато інженерів, але наші підприємства мають проблему підбору кадрів. Вони не можуть взяти випускника з дипломом магістра – він просто не готовий до роботи. Цю проблему треба вирішувати, і саме дуальне навчання є тією моделлю, яка найпридатніша для цього", - заявив Ковтунець.

Для впровадження дуального навчання необхідна законодавча база. Міносвіти вивчає досвід 7 країн, в яких успішно працює дуальне навчання. Закінчити правове урегулювання планують цьогоріч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студенти-програмісти стажуватимуться в ІТ-компаніях з першого курсу

Участь у впровадженні дуальної освіти також мають брати вузи.

"Навчальні заклади повинні мати пул підприємств, які готові не просто брати студентів на роботу. Їх потрібно навчати - організовувати на робочому місці навчальний процес. Суть дуальної освіти полягає в тому, що студент з якогось моменту частину навчання проводить на робочому місці. Це не практика, а саме навчання, яке студент проходить, працюючи. Це повноцінне виконання обов'язків, отримання заробітної плати і паралельне здобуття знань", - каже Володимир Ковтунець.

Система дуальної освіти з'явилася у Німеччині 1970-х років. За таким принципом навчають у Канаді, Австрії та Швейцарії. Оскільки у студентів є практика на виробництві, вони отримують від роботодавців стипендію, близьку до зарплатні.

Зараз ви читаєте новину «Випускники вузів не готові до роботи – Міносвіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути