Ексклюзиви
вівторок, 16 січня 2018 08:35

Вчені: Конфлікт на Донбасі спровокував епідемію ВІЛ-інфекції

Вчені: Конфлікт на Донбасі спровокував епідемію ВІЛ-інфекції
ВІЛ-інфекція в Україні стала "тихою епідемією". Фото: volynnews.com

Поширенню в Україні вірусу імунодефіциту людини сприяв збройний конфлікт на Донбасі.

Такого висновку дійшли автори дослідження, опублікованого 15 січня в американському виданні PNAS, пише "Радіо "Свобода".

Вони зазначили, що ВІЛ-інфекція в Україні стала "тихою епідемією". Адже половина ВІЛ-інфікованих людей не знає про наявність проблеми. І близько 40% людей зі щойно підтвердженим діагнозом перебувають уже на пізніх стадіях захворювання.

Науковці виявили співвідношення між переміщенням внаслідок бойових дій приблизно 1,7 мільйона людей та поширенням ВІЛ-інфекції.

Тетяна Васильєва, провідний автор та працівник відділу зоології Оксфордського університету, розповіла: "Війна змінила багато речей в Україні, і епідемія ВІЛ є однією з них. Коли ми проводили наш аналіз, ми змогли показати, що внаслідок війни поширення вірусу зі сходу на решту території країни було посилено".

Як відомо, Україна посідає одне з перших місць за показниками захворюваності на ВІЛ у Європі. Є приблизно 220 тис. інфікованих у країні з населенням близько 45 млн людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тисячі врятованих життів: топ-10 медичних відкриттів 2017 року

Для підготовки дослідження міжнародна команда науковців, очолювана фахівцями Оксфордського університету та громадської організації Public Health England проаналізувала процеси міграції вірусів в Україні у 2012 – 2015 роках.

У Криму за останні півроку різко зросла кількість ВІЛ-позитивних людей. Якщо в січні цього року на окупованому півострові було зафіксовано 16 тис. хворих, то в серпні - вже 22 тис. Для людей, які зіткнулись з хворобою, майже не існує нормальних умов для лікування. З 10 тис. інфікованих осіб, які перебувають у Криму на диспансерному обліку, лише 5 тис. отримують антиретровірусну терапію.

Зараз ви читаєте новину «Вчені: Конфлікт на Донбасі спровокував епідемію ВІЛ-інфекції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути