понеділок, 04 вересня 2017 07:15

Вчені готові заплатити мільйон доларів за вирішення шахової задачі

Вчені готові заплатити мільйон доларів за вирішення шахової задачі
Вчені пропонують мільйон доларів за вирішення шахової задачі. Фото: Радянський спорт

Вчені з Сент-Ендрюського університету (Великобританія) запропонували мільйон доларів за розгадку старовинної шахової задачі.

Так звана "Задача про вісім ферзів" була сформульована в середині дев'ятнадцятого століття. Її суть полягає в тому, щоб розставити на шахівниці вісім ферзів таким чином, щоб жоден з них не потрапляв під удар іншого. Мається на увазі, що ферзь б'є всі клітини, розташовані по вертикалях, горизонталях і обох діагоналях, повідомляє Фраза.

Рішення для стандартної дошки в 64 клітини було знайдено ще в 1850 році. Зі збільшенням розмірів поля і кількості фігур завдання ускладнюється. Дослідники виявили, що якщо розмір дошки збільшити до 1000 на 1000 клітин, комп'ютерні програми починають зависати.

На думку професора Яна Гента, той, хто зуміє створити алгоритм швидкого вирішення цього завдання, зможе адаптувати свою програму для інших проблем, в тому числі і дешифрування кодів в інтернеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські гросмейстери завоювали перші місця на турнірі в Греції

Шахи - настільна логічна гра зі спеціальними фігурами на 64-клітинній дошці для двох суперників, що поєднує в собі елементи мистецтва (в частині шахової композиції), науки і спорту. Назва бере початок з перської мови: шах мат, що означає буквально: "шах помер".

В шахи можуть грати також групи гравців, один проти одного або проти одного гравця; такі ігри зазвичай іменуються консультаційними. Існує також практика сеансів одночасної гри, коли один сильний гравець грає з кількома противниками (з кожним на окремій дошці).

Гра підпорядковується певним правилам; в офіційних турнірах застосовуються правила ФІДЕ, які регламентують не тільки пересування фігур, а й права судді, правила поведінки.

Зараз ви читаєте новину «Вчені готові заплатити мільйон доларів за вирішення шахової задачі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі