четвер, 07 вересня 2017 11:36

Вчені довели, що кити були хижаками

Предки сучасних вусатих китів були хижаками. Такого висновку дійшли австралійські палеонтологи. Результати сканування черепів китоподібних - предків сучасних вусатих китів - опублікували в онлайн-журналі Biology Letters.

За допомогою тривимірних сканерів учені отримали об'ємні зображення зубів китів. Отримані моделі порівняли з такими самими у сучасних м'ясоїдних тварин, пише telegraf.com.ua.

Автор: telegraf.com.ua
  Зуби сучасних хижих тварин і предків вусатих китів
Зуби сучасних хижих тварин і предків вусатих китів

У дослідженні взяли мимовільну участь чотири представники сучасних ластоногих,а також чотири сучасні сухопутні хижаки. Використали також вісім скам'янілостей прадавніх китоподібних. Результати виявилися несподіваними для науковців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полярні кити живуть понад 100 років

Автор: відкриті пошукові системи
  Зараз у вусатих китів, на відміну від їхніх хижих предків, "вуса" замість зубів
Зараз у вусатих китів, на відміну від їхніх хижих предків, "вуса" замість зубів

Стародавні кити, предки мирних вусатих велетнів, мали так само гострі зуби, як сучасні хижаки. Вони доводять те, що ті кити були активними мисливцями. Їхні щелепи були призначені для захоплення, утримання та шматування здобичі.

Уже з ходом еволюції, радикально змінивши спосіб харчування, зуби трансформувалися на китові вуса, які ці ссавці використовують для фільтрації води. За їхньою допомогою вони харчуються планктоном, різними безхребетними та дрібною рибою.

Кити - єдині, крім людини, ссавці, які співають. Найкоротша "арія" кита триває 6 хвилин, найдовша - близько півгодини. Спочатку вважали, що співають лише самці, однак є відомості, що самки співають малюкам. У китів немає голосових зв'язок. Білі кити білухи - "найбалакучі" представники китоподібних. Через різноманіття видаваних білухою звуків їх часто називають "морськими канарками". Сині кити є одними з найгучніших тварин на Землі. Звуки, які вони видають, можуть бути голоснішими за реактивний двигун. Ритмічні імпульси і глибокі стогони цих китів настільки голосні, що теоретично вони можуть перетнути половину океану, але частота цих криків переважно настільки низька, що вони абсолютно нечутні для людського вуха. Ці крики, ймовірно, призначені для зв'язку з іншими синіми китами і, можливо, навіть з іншими видами китів. А недавні дослідження показали, що в "мові" синіх китів існують навіть різні діалекти.

Зараз ви читаєте новину «Вчені довели, що кити були хижаками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути