пʼятниця, 31 березня 2017 21:57

Чому співають кити?

  Сині кити є одними з найгучніших тварин на Землі
Сині кити є одними з найгучніших тварин на Землі

Кити - єдині, крім людини, ссавці, які співають. Найкоротша "арія" кита триває шість хвилин, найдовша - близько півгодини. Спочатку вважали, що співають лише самці, однак є відомості, що самки співають своїм малюкам. При цьому, у китів немає голосових зв'язок.

Білі кити білухи - "найбалакучі" представники китоподібних. Через різноманіття видаваних білухою звуків їх часто називають "морськими канарками".

Вокальний репертуар китів дуже різноманітний. При чому він сильно відрізняється від того, коли особина перебуває в стаді та окремо. У звуках китів можна вловити мукання, попискування, рохкання, нявкання, бурчання.

Сині кити є одними з найгучніших тварин на Землі, при чому звуки, які вони видають, можуть бути голоснішими за реактивний двигун. Ритмічні імпульси і глибокі стогони цих китів настільки голосні, що теоретично вони можуть перетнути половину океану, але частота цих криків переважно настільки низька, що вони абсолютно нечутні для людського вуха. Ці крики, ймовірно, призначені для зв'язку з іншими синіми китами і, можливо, навіть з іншими видами китів. А недавні дослідження показали, що в "мові" синіх китів існують навіть різні діалекти.

Використання звуків як основний канал для спілкування зумовлений тим, що в умовах водного середовища видимість може бути обмеженою, а запахи поширюється значно повільніше, ніж в повітрі. Дослідження американських фахівців, проведені у Антарктиді, показали, що сині кити можуть обмінюватися сигналами на відстані до 33 км. Інші дослідники повідомляли, що їм вдавалося зареєструвати крики синіх китів на відстані 400 і навіть 1600 км

Вважається, що найскладніші пісні горбатих китів і деяких беззубих китів використовуються в шлюбних іграх. Простіші сигнали використовуються цілий рік і, можливо, служать для повсякденного спілкування і навігації. Зубаті кити (включаючи косаток) використовують звуки для ехолокації.

Зубаті кити (в тому числі дельфіни) не відтворюють тривалі низькочастотні звуки, характерні для пісень беззубих китів. Вони виробляють високочастотні послідовності клацань і свисту. Клацання складаються з окремих сигналів частотою 20-50 Гц з періодом наростання близько 0,1 мс і служать для ехолокації.

В носоглотці зубастих китів є спеціальні утворення - "звукові губи", які вібрують, коли повітря проходить крізь носовий отвір. Більшість зубастих китів мають дві пари звукових губ, що дозволяє одночасно видавати два звуки. Череп і м'які тканини голови концентрують звукові коливання і грають роль звукової лінзи.

У беззубих китів немає звукових губ, і утворення звуків відбувається в горлі, але оскільки у них немає голосових зв'язок, точний механізм залишається неясним. Цей процес не є повністю аналогічним людським, оскільки китами для створення звуків немає необхідності видихати повітря.

Існує думка, що вібрації і тональність таких звуків дуже позитивно впливає на людей. Вони допомагають розслабитися, заснути, заспокоїтися.

Кити дуже страждають від шуму у світовому океані, який з'являється через діяльність людей. Антропогенний шум несе загрозу для морських ссавців, але мало відомо про те, як він впливає, зокрема, на синіх китів. Деякі дослідження показують, що шум гідролокації, шум під час розвідки підводного газу та нафти і шум торгового судноплавства знижують дальність поширення китових криків приблизно на 90 відсотків. Тиск з боку природоохоронних груп призвів до обмеження підводного шуму, а компанії, які розвідують підводні родовища нафти і газу в деяких місцях почали обмежувати використання пневматичних джерел сейсмічних сигналів

Рішенням Міжнародної китової комісії (International Whaling Commission) в 1986 році був встановлений Всесвітній день китів, коли було накладено заборону на китовий промисел.

Зараз ви читаєте новину «Чому співають кити?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути