четвер, 29 жовтня 2020 15:19

У МОН підготували новий проєкт про дуальну освіту

У МОН підготували новий проєкт про дуальну освіту
Залежно від особливостей освітньої програми, навчальне навантаження студента буде розподілятися між навчанням у закладі освіти та на робочому місці. Фото: pixabay

Проєкт положення про здобуття вищої та фахової передвищої освіти за дуальною формою навчання розробили в Міністерстві освіти і науки України.

Це означає, що здобувати освіту можна буде у двох місцях – у закладі освіти та на підприємстві чи установі, повідомила пресслужба Міносвіти.

Цей проєкт МОН представили для громадського обговорення, яке триватиме до 28 листопада. Якщо закон приймуть, то студенти здобуватимуть практичні знання на робочих місцях від 25% до 60% загального обсягу матеріалів, визначеного освітньою програмою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти не повинні гаяти час: для школярів готують нову заборону

Залежно від особливостей освітньої програми, навантаження студента розподілятиметься між навчанням у закладі освіти та на робочому місці. Графік може бути побудовано по-різному. Заклад освіти організовуватиме дуальну форму навчання для учнів і студентів, які захочуть це спробувати і пройдуть відбір у роботодавця.

Переваги для студента, який здобуватиме освіту за такою формою навчання: його професійна спрямованість; уміння працювати в команді; відповідальність; фінансова незалежність.

Для закладу освіти з'являються нові можливості для: підвищення якості освіти за рахунок оперативної корекції освітніх програм; прикладних наукових досліджень; зміцнення конкурентоспроможності на ринку надання освітніх послуг тощо.

В Україні хочуть запровадити дуальну освіту, тому що провадження такого навчання є підвищення якості підготовки студентів до професійної діяльності. Організацію дуальної форми освіти зможуть ініціювати як заклади освіти, так і роботодавці. За реалізацію освітньої програми відповідатиме заклад освіти. Натомість роботодавці-партнери відповідатимуть за реалізацію програми навчання на роботі.

Раніше МОН представив урядові проєкт рішення про зміну структури міністерства. Зміна передбачала реорганізацію (ліквідацію) усіх директоратів, утворених кілька років тому в рамках реформи держслужби. Фінансування давав ЄС.

Зараз ви читаєте новину «У МОН підготували новий проєкт про дуальну освіту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути