четвер, 30 березня 2017 03:43

"Штучне сонце" врятує Землю від екологічної катастрофи

"Штучне сонце" врятує Землю від екологічної катастрофи

Найбільший у світі масив прожекторів увімкнули в Німеччині у місті Юліх. Це проект Synlight, він складається зі 149 дугових ксенонових ламп. Має допомогти у створенні екологічно чистого палива - водню.

Ці лампи випромінюють енергію, еквівалентну енергії випромінювання 10 000 сонць. Систему вже назвали "штучним сонцем". Такі лампи також використовують у великих кінотеатрах для проектування зображення на екран, передає naked-science.

Проект запустив Німецький центр авіації та космонавтики. Спеціально для установки спорудили триповерхову будівлю, де розмістили масив зі 149 прожекторів. Конструкція має 14 метрів у висоту і 16 метрів у ширину.

Їхнє світло концентрується в точці розмірами 20х20 см. Температура там сягає 3500°С.

"Якщо увійти в кімнату, коли лампи включені, моментально згориш", - каже директор з досліджень Німецького центру авіації та космонавтики професор Бернард Хоффшмідт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали ознаку швидкої смерті

Коли Synlight фокусується на одному місці, він нагріває метал до 800°С, який потім обробляється водяною парою. Метал вступає в реакцію з водним киснем, і залишається лише водень.

Загальна вартість Synlight - близько 3,5 млн євро. При цьому, за чотири години роботи Synlight споживає стільки ж електроенергії, як чотири будинки на рік. Але вчені переконані, що це того варте.

"Якщо ми хочемо, щоб автомобілі їздили, а літаки літали на паливі, що не виділяє вуглекислий газ, нам знадобляться мільярди тонн водню. Зміни клімату прискорюються через масштабні викиди вуглекислого газу в атмосферу. Нам слід прискорити інновації і вирішити одну з найважливіших екологічних проблем", - розповідає Бернард Хоффшмідт.

У майбутньому вчені сподіваються використовувати натуральне сонячне світло для виробництва.

Водневе паливо, на відміну від багатьох інших видів палива, не виділяє вуглецеві викиди при спалюванні, тому не сприяє глобальному потеплінню. Але водневе паливо природним чином на Землі не виникає, і для його створення потрібні "зоряні" умови, адже тільки так можна розділити воду на два компоненти, водень і кисень в промислових масштабах.

Нещодавно у Франції відкрили першу в світі дорогу з сонячних панелей. Її побудували в нормандському місті Турувр. Кілометровий відрізок шляху складається із 2800 кв м сонячних панелей.

Зараз ви читаєте новину «"Штучне сонце" врятує Землю від екологічної катастрофи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути