пʼятниця, 31 березня 2017 23:21

Стало відомо, яких книг бракує українським дітям

Стало відомо, яких книг бракує українським дітям
Розповіли, як писати для дітей у жанрі нон-фікшн. Фото: rebenkoved.ru

Зараз у світі спостерігається попит серед дітей на особливий літературний жанр - нон-фікшин.Він на реальних прикладах показує дитині якусь частину життя суспільства та навколишнього світу.

Видавничий світ розвинених країн переживає розквіт жанру нон-фікшн для дітей. Тим часом полиці українських книгарень переважно заповнені художньою літературою. В Україні цей процес популяризації нон-фікшн тільки починається, кажуть фахівці.

"Таких книжок у нас мало. Дитина приходить у книгарню і каже:"Я цікавлюся, як живуть мурахи", або "Мені цікаві єгипетські піраміди". Але на ці питання нинішнє дитяче українське книговидавництво відповідей поки що не дає. Утім у нас усе попереду. Ми можемо взяти все найкраще з нон-фікшн літератури, що є у світі, і втілити його тут. Діти й дорослі чекають на видавців, які візьмуться й напрацьованими шляхами рвонуть у цьому напрямі", - каже кураторка дитячої програми Міжнародного фестивалю "Книжковий Арсенал" Юлія Козловець.

Рецептів створення та популяризації такої літератури лише два, розповідає фахівець.

"Створення нон-фікшн літератури можливе двома шляхами. По-перше, це крутий дитячий письменник. Він співпрацює з науковим чи навчальним закладом, із людьми, які знають, про що саме треба писати, мають наукове підґрунтя. У результаті цієї співпраці виходять круті дитячі нон-фікшн книжки. По-друге, науковець. Людина, яка щиро цікавиться тим, що вивчає. Крім того, вона вміє заразити цією любов'ю усіх довкола – і дорослих, і дітей", - каже спеціаліст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обирати книги для дошкільнят

Така література повинна зацікавлювати дитину. Юний читач має не тільки зрозуміти написане, а читати її із захопленням.

"Типовий приклад – Стівен Гокінґ. Він спільно з дочкою Люсі написав книжку "Джордж і таємний ключ до всесвіту". Тепер всі захоплюються астрофізикою", - розповідає Юлія Козловець.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, яких книг бракує українським дітям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути