Ексклюзиви
вівторок, 20 листопада 2018 10:39

Сьогодні запустили перший модуль Міжнародної космічної станції
5

Comet Lovejoy «Комета Лавджой», сфотографована командиром 30-ї експедиції Деном Бурбанком. Фото: Вікіпедія
Порівняння горіння свічки на Землі (ліворуч) і в умовах мікрогравітації, як, наприклад, на МКС (праворуч). Фото: Вікіпедія
Міжнародна космічна станція. Фото: Вікіпедія
Міжнародна космічна станція. Фото: Вікіпедія

20 років тому запустили перший модуль Міжнародної космічної станції.

Будівництво почали 1998 року. Над ним працювали спеціалісти аерокосмічних агентств Росії, США, Японії, Канади, Бразилії та Євросоюзу. Маса станції становить приблизно 450 т. МКС обертається навколо Землі на висоті близько 415 км. Станція здійснює 15,77 обертів за добу, рухається з середньою швидкістю 27 700 км/год.

  Міжнародна космічна станція. Фото: Вікіпедія
Міжнародна космічна станція. Фото: Вікіпедія

Спочатку планували роботу станції до 2010 року. 2008 дату змінили - називали 2016 або 2020 роки. На початку 2015 року повідомили про плани роботи станції до 2024 року.

За угодою кожному учаснику проекту належать його сегменти на МКС. Росія володіє модулями "Зоря" і "Пірс". Японія — модулем "Кібо". ЄКА — модулем "Коламбус". Сонячні панелі, а також інші модулі, належать американському NASA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не таланить - у росіян знову проблеми на МКС

Станція служить платформою для проведення наукових досліджень. Спрощує експерименти, усуваючи необхідність в окремих ракетних запусках і наукових співробітниках. Досліджують космічну біологію, астрономію, невагомість, космічну медицину та науку про життя, і погоду на Землі.

Зараз МКС перебуває у відносній безпеці на низькій навколоземній орбіті, придатній для перевірки систем космічних апаратів, що будуть необхідні для тривалих польотів на Місяць і Марс. Під час польоту станції можна отримати досвід з управління, технічного обслуговування, а також ремонту на орбіті, що забезпечить суттєві навички у обслуговуванні космічних апаратів далеко від Землі, знизить ризики при польотах і збільшить можливості міжпланетних кораблів.

16 травня 2016 року станція здійснила 100-тисячний оберт на орбіті навколо Землі.

30 серпня 2018-го на Міжнародній космічній станції стався витік повітря. Його спричинила 2-мм дірка в обшивці російського космічного корабля "Союз МС-09". Він пристикувався до МКС 8 червня цього року. Дірку могли просвердлити самі космонавти, кажуть у Роскосмосі. Пізніше знайшли інші дірки.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні запустили перший модуль Міжнародної космічної станції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути