четвер, 26 липня 2018 17:04

Про що заявив світу психолог Карл Юнг

26 липня 1875-го народився швейцарський психолог і психотерапевт Карл Юнг. Він був послідовником Зиґмунда Фройда.

Юнг вважав центром особистості - самість - прагнення до індивідуальності. Він заснував один із напрямків глибинної психології - аналітичну психологію. Ввів техніку "вільних асоціацій", розробив типологію характерів.

Автор: 24СМИ
  Карл Густав Юнг відомий як послідовник Фрейда.
Карл Густав Юнг відомий як послідовник Фрейда.

Gazeta.ua довідалася, чим відомий світові Карл Юнг.

Психологічні типи

Юнг ввів поняття "екстраверт" та "інтроверт". Обидві орієнтації існують в людині, але одна завжди переважає. Екстраверти - більш відкриті та товариські. Інтроверти - зазвичай у собі. Юнг вважає, що екстраверти бувають замкнутими, інтроверти можуть проявляти відкритість. У перших психічна енергія спрямована назовні - на ситуацію і навколишніх людей, партнерів. Він впливає сам на все це. Інтроверт діє так, наче ситуація і навколишній впливають на нього. Тому він відступає і обороняється.

Психічні функції

Юнг ввів чотири психологічні функції. Дві раціональні: мисленні і почуття. Дві ірраціональні: відчуття та інтуїція. Усі функції є у кожній людині. Вони орієнтовані назовні або всередину. Одна з чотирьох функцій переважає над іншими. Вона переважає, адже найбільш підходить для адаптації людини. Наприклад, якщо у людини провідна функція - мислення, їй буде важко показувати власні емоції, вона опиратиметься на логіку і факти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 найцікавіших думок вченого-психіатра Еміля Крепеліна

Автор: sciencepop
  В основі вчення Юнга лежать розроблені ним особисто терміни "інтроверсія" і "екстраверсія"
В основі вчення Юнга лежать розроблені ним особисто терміни "інтроверсія" і "екстраверсія"

Асоціативний метод

За допомогою асоціативного ряду виявляють комплекси або страхи людини. Юнг вважає, що головне не асоціація, що виникла на якийсь образ, а час, витрачений на побудову асоціації. Фахівець аналізує слова, які змушують задуматися більш, ніж на 4 с. Потім інтерпретують смисли асоціацій. Сильні емоції викликають ступор або "кашу в голові", каже Юнг. Саме тому видати різку реакцію складніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про що йдеться у 5 найсміливіших концепціях Зигмунда Фройда

Теорія сновидінь

За концепцією Юнга, сни - це не набір картинок і звуків. Вони виконують дві важливі функції. За першою - знімають емоційне напруження, дозволяють уві сні пережити почуття, які у реальному житті людина з тих чи інших причин в собі блокує. За другою - розвивають психічні функції, розширюють спектр можливостей свідомості і усвідомлення.

6 травня 1856-го, народився австрійський психолог і невролог Зиґмунд Фройд. Він поклав основу психоаналізу. 30 березня 1896-го у паризькому журналі Revue Neurologique з'явилася стаття "Спадковість і етіологія неврозів". Її автором був маловідомий віденський психіатр Зиґмунд Фройд. Так світ вперше почув про психоаналіз.

Зараз ви читаєте новину «Про що заявив світу психолог Карл Юнг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути