пʼятниця, 15 червня 2018 11:46

Перші скандали і результати: як пройшло ЗНО в українських школах

Перші скандали і результати: як пройшло ЗНО в українських школах
Всього на зовнішні іспити зареєструвалося 335 843 особи

В Україні завершилася основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання. Обурення серед абітурієнтів викликало оцінювання з англійської мови. Майбутні студенти скаржились на низький рівень аудіювання, який завадив їм показати свій рівень знань.

Український центр оцінювання якості освіти визначив пороговий бал "склав/не склав" з англійської мови – 19 балів. ЗНО з цієї іноземної мови стало предметом дискусії через аудіювання, яке вперше додали до тестів. Учасники скаржились на низьку якість запису та погану вимову дикторів.

Всього на зовнішні іспити зареєструвалися 335 843 особи.

Предмет українська мова та література складали 333 171 особа. Найменше абітурієнтів планували складати французьку, німецьку чи іспанську мови. Таких нарахували 3 159 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українську мову не склала шоста частина абітурієнтів: з'явилися перші результати ЗНО

За словами колишнього директора УЦОЯО Ігоря Лікарчука, для якісного оцінювання знання мови на слух необхідна однакова апаратура в усіх місцях проведення ЗНО.

"Потрібно визнати, що ця ситуація стала результатом неефективного менеджменту у системі УЦОЯО на всіх рівнях. Бо кошти на проведення аудіювання були, політична воля й підтримка керівників МОН була, час для здійснення всіх організаційних та управлінських заходів також був. Тож керівники УЦОЯО й деяких РЦОЯО мали б після цього скандалу подати у відставку. Це було б справедливо, доцільно, цивілізовано", - написав Лікарчук у Facebook.

УЦОЯО зі свого боку заявив, що проаналізував ситуацію з аудіюванням англійської і не виявив порушень. Це стосується і використання техніки, яка відповідала нормативним вимогам.

"Дослідження показало, що успішність учасника тестування на завданнях з аудіювання прямо пов'язана з його/її успішністю із виконання інших завдань тесту", - написали у пояснювальному листі УЦОЯО.

Порогові бали з інших предметів:

• Українська мова – 23

• Математика – 10

• Біологія – 22

• Французька, німецька, іспанська мови – 19

Результати оцінювання з цих предметів абітурієнти зможуть побачити на своїх персональних сторінках вже 15 червня, обіцяє УЦОЯО.

Тести можна було складати також російською, угорською, молдовською, румунською, кримськотатарською та польською.

Додаткова сесія пройде з 2 по 11 липня. Під час неї скласти іспити можуть учасники бойових дій та мешканці тимчасово окупованих територій.

Вузи завершили реєстрацію на ЗНО в магістратуру. Тестування складатимуть майже 36 тис. абітурієнтів, повідомляють в Міносвіти.

Зараз ви читаєте новину «Перші скандали і результати: як пройшло ЗНО в українських школах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі