Ексклюзиви
вівторок, 31 липня 2018 15:05

Перемоги та поразки: чим запам'яталася цьогорічна вступна кампанія

Перемоги та поразки: чим запам'яталася цьогорічна вступна кампанія
Міносвіти на 10% зменшило держзамовлення. Фото:АСН

Вступна кампанія-2018 добігає кінця. Після здачі ЗНО та отримання результатів тестування абітурієнти майже 3 тижні подавали документи до вузів.

Завтра, 1 серпня, навчальні заклади оприлюднять рейтингові списки осіб, яких зарахували на місця державного замовлення. Цього року вступники подали 914,5 тис. заяв до вузів. Найбільше - до столичного КНУ ім. Шевченка - 40,2 тис. заяв.

Чим запам'ятається нинішня вступна кампанія у добірці Gazeta.ua

1. Кожен сьомий цьогорічний абітурієнт не вступить до вузу

Обов'язковий предмет для вступу до вузу - українську мову та літературу - не склали 47 тис. абітурієнтів. Це 14,5%. Торік "поріг" не подолали 8% вступників - 17 тис. осіб.

"Погіршення результатів тестування за цим предметом зумовлене тим, що з'явилася нова категорія серед абітурієнтів - випускники професійно-технічних навчальних закладів. У них нерідко рівень знань нижчий. Вони й дали низький результат", - коментує директор УЦОЯО Вадим Карандій.

2. Студенти масово нарікали на проблеми під час аудіювання з англійської мови

Цьогоріч уперше під час тестування з іноземних мов ввели "розуміння мови на слух" - аудіювання. Після ЗНО з англійської мови від абітурієнтів почали надходити скарги щодо несправності апаратури, неналежного технічного оснащення, начитування текстів і діалогів носіями мови. Після розгляду скарг і апеляцій, які надійшли до УЦОЯО, 4 студентам дозволили перескласти аудіювання.

3. Розширили перелік спеціальностей для вступу до магістратури за результатами ЗНО

Цьогоріч Міносвіти розширило перелік спеціальностей для вступу до магістратури за результатами ЗНО. Зокрема, це релігієзнавство, історія та археологія, філософія, культурологія, економіка, політологія, психологія, соціологія, журналістика, готельно-ресторанна справа, туризм, міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії, міжнародні економічні відносини. 2 попередні роки тестування проводили для вступу на "Право" і "Міжнародне право".

ЗНО складали 36 тис. абітурієнтів. На фаховий іспит з "Права" зареєструвалися 18 тис. осіб. З іноземних мов найбільше заяв надійшло на тестування з англійської мови - 34,2 тис. найменше - з іспанської - 59.

4. Найбільше заяв подали на "Філологію" і "Право"

Більше 915 тис. заяв до вузів подали цьогорічні абітурієнти. Найбільше на "Філологію" - 75 934 заяви і Право - 72 965. У ТОП-5 також "Менеджмент" - 47 695 заяв, "Середня освіта"- 45 397 і "Комп'ютерні науки" - 38 374 заяви.

У Міносвіти кажуть, що нині ринок праці більше потребує робітничих професій, аніж людей із вищою освітою.

"76 відсотків випускників подали заяви до вишів. Насправді потреба ринку праці така: 40 відсотків спеціальностей з вищою освітою і 60 відсотків спеціальностей, які вимагають професійного або професійно-технічного освіту", - каже радник міністра освіти Іванна Коберник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лише 52% випускників шкіл навчатимуться на бюджеті - вступна кампанія в цифрах

5. Зменшили кількість місць державного замовлення

Міносвіти зменшило кількість місць державного замовлення. Загальний обсяг - 191,1 тис. Торік - 212,3 тис. Порівняно з минулим роком бюджет зменшили на 10%.

Найбільше місць виділили на "Середню освіту" - 7445, "Медицину" - 4507, і "Комп'ютерні науки" - 3216. Минулого року збільшили обсяги держзамовлення на природничі, технічні та аграрні спеціальності, зокрема, "Фізика та астрономія", "Математика", "Лісове господарство".

1 серпня розпочинається новий етап вступної кампанії. Усі вступники, які пройдуть конкурсний відбір та отримають рекомендації до зарахування, побачать у своєму електронному кабінеті статус "Рекомендовано до зарахування".

Зараз ви читаєте новину «Перемоги та поразки: чим запам'яталася цьогорічна вступна кампанія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути