четвер, 26 липня 2018 11:25

Яка вартість навчання в обласних центрах

Яка вартість навчання в обласних центрах
На вартість навчання також впливає престижність навчального закладу. Фото:uk.nure.info

За рік вартість навчання в українських вузах зросла на кілька тисяч гривень. ЇЇ встановили з урахуванням інфляції та видатків на навчання.

"Вищі навчальні заклади змушені підвищувати плату за навчання хоча б через показник інфляції. Крім того, є витрати на електроенергію, тепло, воду, виплату зарплати працівникам", - каже Gazeta.ua експерт з питань освіти Андрій Черних.

На вартість навчання також впливає престижність навчального закладу, кваліфікація викладачів, спеціальність. Контракт у регіонах коштує дешевше, ніж у столичних.

У столиці найдорожчий контракт на "право". Вартість одного року навчання сягає 50 тис. грн. У регіонах ціни майже удвічі менші. У Харкові у Національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого - 26,2 тис. грн. В Одеській юридичній академії - 21,7 тис.

У Чернівецькому національному університеті ім. Федьковича найдешевше коштує "середня освіта" - трохи більше 13 тис. грн. Навчання на економічному факультеті - 14,5 тис., на факультеті психології - 12,5 тис. "Право" обійдеться у 18,4 тис., а журналістика - 14,5 тис.

Трохи дорожчі ці спеціальності у Львівському університеті ім. Франка. "Середня освіта" - близько 14 тис. грн. Навчання на економічному факультеті коштує від 12 до 14 тис. грн. Журналістика - 14 тис. Найдорожче обійдеться навчання на юридичному факультеті та факультеті міжнародних відносин - 25,5 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дешево та сердито: скільки коштує навчання у регіонах

У середньому в регіонах диплом спеціаліста з міжнародних відносин коштує близько 20 тис. грн. В Острозькій академії - 18,5 тис. грн. У Дніпровському національному університеті ім. Гончара - 15,5 тис. У Харківському національному університеті ім. Кразіна - 23 тис. У Сумах така освіта обійдеться близько 13 тис. грн, у Хмельницькому - 16 тис. грн.

Найдешевший диплом журналіста можна отримати у "Львівській політехніці" за 10 тис. грн. Найдорожче з регіональних вузів - в Одеському національному університеті ім. Івана Мечникова за 18,2 тис. грн.

Цього року популярністю серед абітурієнтів користується "менеджмент". У регіонах варітсть року навчання близько 15 тис. грн. Тоді як у столиці - майже удвічі більша.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштує навчання у столичних університетах

Навчання на вчителів у регіональних педагогічних вузах коштуватиме близько 14 тис. грн. Вартість навчання на факультетах комп'ютерних та інформаційних технологій коштує більш як 15 тис. грн, на архітектурі та будівництві і транспорті - близько 12 тис. грн.

Освіта в обласних медичних вузах практично не відрізняється від столичних. У Вінницькому медичному університеті ім. Пирогова диплом педіатра коштує 26 тис. грн, фармацевта - 27 тис. Найдорожче обійдеться навчання на стоматолога - 38 тис. грн.

В Одеському медичному університеті ціни нижчі. Рік навчання на стоматології обійдеться у 28,5 тис. грн, а на фармації - 18,2 тис.

Вступники подали до вузів майже 1 млн заяв на бакалавра, магістра і молодшого спеціаліста. Найбільше - до КНУ ім. Шевченка. Найпопулярніші серед нинішніх абітурієнтів спеціальності - право, філологія, середня освіта, менеджмент і медицина.

Зараз ви читаєте новину «Яка вартість навчання в обласних центрах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути