Ексклюзиви
четвер, 06 квітня 2023 11:11

Офіцер залишив важливе повідомлення у пляшці

6 квітня 1909 року американський офіцер Роберт Пірі першим у світі досяг Північного полюса. За свідченням Роберта Пірі, він прибув до полюса в товаристві темношкірого слуги та чотирьох провідників-ескімосів.

Автор: wikipedia.org
  Офіцер залишив важливе повідомлення в пляшці
Офіцер залишив важливе повідомлення в пляшці

У досвіді Пірі 8 полярних експедицій. З 1886 року він неодноразово досліджував Гренландію. На відміну від багатьох попередніх полярників, Пірі не цурався спілкування з місцевим ескімоським населенням і вирішив узяти на озброєння їхні навички пересування, пошиття хутряного одягу та полювання. Складні умови життя та ампутація 8-ми відморожених пальців на ногах не завадили дослідникові поставити за мету підкорення Північного полюса.

Автор: wikipedia.org
  Офіцер залишив важливе повідомлення в пляшці
Офіцер залишив важливе повідомлення в пляшці

Останній похід до полюса почався у липні 1908 року. Роберт Пірі та ще 23 особи вирушили з Нью-Йорка на кораблі "Рузвельт" і перезимували на острові Елсмір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили найвіддаленіший острів світу

Навесні експедиція рушила до полюса крізь кригу. 1 квітня 1909 року на 87° 48' пн. ш. через зменшення запасів харчів Пірі наказав частині людей повертатися на корабель, а сам із темношкірим слугою Метью Генсоном та ескімосами просувався далі на північ. Вони досягли полюса 6 квітня.

"Нарешті полюс! Люди прагнули цього три століття. Здійснилося те, про що я мріяв 23 роки. Нарешті!" — написав Роберт Пірі про цей день.

Він закопав на полюсі пляшку з повідомленням про підкорення цієї північної точки американцями. 27 квітня члени експедиції повернулися на корабель і рушили додому.

Північний полюс — одна з двох діаметрально протилежних точок земної вісі. На Північному полюсі, де сходяться всі меридіани, немає звичайних сторін світу. Північний полюс розташований в центральній частині Північного Льодовитого океану, де глибина не перевищує 4000 м. Цілий рік поблизу Північного полюса дрейфують потужні багаторічні льодовики. Середня температура взимку становить приблизно −40 °C, улітку переважно — 0 °C.

Зараз ви читаєте новину «Офіцер залишив важливе повідомлення у пляшці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути