понеділок, 05 квітня 2021 08:00

Відкрили найвіддаленіший острів світу

5 квітня 1722 року нідерландський мореплавець Якоб Роґґевен відкрив Острів Пасхи, що розташований у південній частині Тихого океану. Він є найвіддаленішим населеним островом у світі.

Відстань від острова до континентального узбережжя Чилі становить 3703 км. Столицею острова та його єдиним містом є Ганґа-Роа. Загалом на острові проживає 3 791 особа.

Автор: tut-cikavo.com
  Відкрили найвіддаленіший острів світу
Відкрили найвіддаленіший острів світу

Острів Пасхи є єдиним островом у Тихому океані, де розробили власну систему писемності — ронго-ронго. Запис текстів здійснювали за допомогою піктограм, які мають розмір 1 см і представлені різними графічними символами, зображеннями людей, частин тіла, тварин, астрономічних символів, будинків або човнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден назвав аеропорт "країною третього світу"

Острів відомий завдяки кам'яним статуям зі спресованого вулканічного попелу. За повір'ями місцевих жителів, у них міститься надприродна сила предків першого короля острова Пасхи — Готу Матуа.

Автор: TripHearts.com
  Відкрили найвіддаленіший острів світу
Відкрили найвіддаленіший острів світу

Флора острова дуже бідна. Фахівці налічують не більше як 30 видів рослин. Більшість з них завезли з інших островів Океанії, Америки та Європи. У IX-XVII ст. ліси на острові активно вирубували, а згодом і повністю знищили.

До прибуття на острів європейців фауну Острова Пасхи в основному становили морські тварини: тюлені, черепахи, краби. До XIX ст. на острові розводили курей. Види місцевої фауни, що раніше населяли Рапа-Нуї, вимерли. Наприклад, вид пацюка Rattus exulans, якого в минулому місцеві жителі вживали в їжу. Замість нього на острів із європейських кораблів потрапили пацюки виду Rattus norvegicus і Rattus rattus, які стали переносниками різних хвороб.

Зараз на острові гніздяться 25 видів морських птахів і постійно мешкають 6 видів наземних птахів.

Острів Девон вважають безлюдним островом на планеті. Малі коралові атоли або острови зазвичай не мають джерел прісної води, проте деколи до неї можна дістатися за допомогою криниць.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили найвіддаленіший острів світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути