неділя, 11 лютого 2018 14:29

Як китайці в Україні Новий рік святкували
14

Танець драконів
Фото: Сергій Старостенко
Танцювальний номер
Танцювальний номер
Танцювальний номер
Гра на китайському народному струнному інструменті - піпі

9 лютого в Київському університеті імені Бориса Грінченка святкували Китайський новий рік. За місячно-сонячним календарем, за яким жителі Піднебесної ведуть літочислення, це – 4716-й рік.

У стінах вузу таке свято відбулося вперше. Його ініціювали та організували відділ освіти Посольства Китайської Народної Республіки в Україні та університет Грінченка.

"З-поміж вузів столиці посольство Китаю для святкування обрало наш університет. Ми тривалий час активно співпрацюємо з відомством. За сприяння посольства наші студенти, які навчаються на китайській філології, отримують гранти та стипендії. Їдуть навчатися до Китаю на один семестр або цілий рік. Там у культурному і мовному середовищі удосконалюють свої знання. З китайських вузів до нас приїжджають вчені, читають лекції студентам. Наші дослідники часто їдуть туди. Ми робимо спільні наукові дослідження, проекти та конференції. Тісно співпрацюємо з Китайською Академією соціальних наук", - розказує Gazeta.ua ректор Київського університету імені Бориса Грінченка Віктор Огнев'юк.

Місячний Новий рік або Свято Весни – одне з найважливіших традиційних китайських свят. У давнину в Піднебесній Новий рік святкували цілий місяць. Але темпи сучасного життя не дають такої можливості, тому час відпочинку скоротили удвічі. У цей період школярі та студенти мають канікули. Дорослі – тиждень офіційних вихідних.

Китайські студенти, які навчають в Україні, на відміну від свої земляків не мають можливості зануритися у традиційні святкування. Саме для них посольство Китаю організувало Свято Весни у стінах столичного вузу. Одні студенти брали участь у святковому концерті. Інші – насолоджувалися святом із глядацької зали.

Автор: Сергій Старостенко
  Танцювальний номер
Танцювальний номер

"На електронній платформі WeChat повідомили нашим студентам про святкування Нового року. Оголосили конкурс на різні творчі номери. Хотіли, щоб вони самі долучилися до дійства. Це згуртовує. Вже із запропонованого відбирати те, що увійшло до святкового концерту. Творчими номерами намагалися показали китайські традиції та менталітет, висловити любов до батьківщини", - каже Gazeta.ua перший секретар посольства КНР в Україні, голова відділу освіти і науки відомства пан Ван Дацзюн.

На святкування завітали китайські студенти з різних університетів Києва, Львова, Одеси та Харкова.

"В Україні навчається більше 5 тисяч студентів з Китаю. Деякі з них навчаються і живуть в Україні уже по кілька років. Довго не були вдома. Під час Нового року вони особливо сумують за своїми рідними, традиційними святковими стравами та гуляннями. Саме тому посольство, організовуючи свято, поставило перед собою мету – потурбуватися про наших студентів, показати, що ними цікавляться, за них хвилюються", - додає представник китайського посольства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдешевше навчання в дитсадку коштує 78 тис. грн - українка про китайську дошкільну освіту

Для студентів приготували традиційні китайські частування. Серед безлічі страв з лапши, рису, бобових та м'яса – баоцзи – китайські пиріжки на пару. Їх готують з рисової муки. Як начинку використовують м'ясо або капусту чи гриби.

Автор: paidinternshipsinchina.
  Баоцзи
Баоцзи

Актовий зал, де відбувався концерт, вбрали червоними ліхтарями. Такими у Китаї традиційно прикрашають будинки.

"За легендою, чудовисько Нянь у перший день Нового року вибиралося з безодні моря. Заглядало у кожний дім, їло тварин, запаси та навіть дітей. Щоб задобрити чудовиська, перед святом на ганку залишали трохи їжі. Якось Нянь злякався маленького хлопчика у червоному вбранні. Люди вирішили, що звір боїться цього кольору. З того часу на будинки вішають червоні ліхтарі. Також китайці з першого до останнього дня святкування підривають феєрверки і петарди. Гучним шумом відлякують злих духів. Крім того, того виконують танок дракона. Цей танець приносить удачу та захищає від бід та негараздів", - розказує Gazeta.ua студентка університету Грінченка Катерина Носаль. У вузі 4-й рік вивчає китайську мову.

Автор: Сергій Старостенко
  Танець драконів
Танець драконів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учні не носять прикрас, займаються кунг-фу та приходять на заняття о сьомій ранку - українка про китайську школу

Цього року минає 25 років з початку розвитку українсько-китайських відносин. Крім того, Україна долучилася до ініціативи "Один пояс – один шлях". Вона передбачає $1 трлн інвестицій і охопить більше 60 країн світу. Ініціатива сприятиме китайсько-українській торгівлі, зростанню експорту до Азійського регіону та на ринки третіх країн. Китай готовий інвестувати в українські проекти $7 млрд.

"Китай – стратегічний партнер України. Великі корпорації цієї країни реально інвестують у нашу економіку. Вкладають гроші у будівництво доріг, метро, зернових терміналів. Наша країна помалу віддаляється від того, коли її асоціювали або з Росією, або з Європою. Ми прагнемо в Європу, але поки що не отримуємо від європейських країн сповна. Тому співпраця з країнами Сходу дуже важлива. Але економіка і політика завжди йдуть за освітою. Тому такі заходи сприяють налагодженню культурних та міжособистісних зв'язків, показують традиції та менталітет країн. Вони – служать містком для подальших ділових та дипломатичних відносин", - каже Gazeta.ua завідувач кафедри східних мов та перекладу університету Грінченка Іван Семеніст.

Китайський Новий рік – найважливіше з китайських традиційних свят. Його ще називають "місячним новим роком". Його дату визначають на основі місячних фаз в день другого молодика після зимового сонцестояння. Тому кожного року свято припадає на різну дату. Цього року Новий рік у Піднебесній починається 16 лютого і закінчується 2 березня. Ці дні перетворюється на 15 днів фестивалю. 2018-й за григоріанським календарем – це китайський 4716-й. За схемою п'яти стихій, прийдешній рік буде земляним, а за схемою тваринного зодіаку – під владою Собаки.

Зараз ви читаєте новину «Як китайці в Україні Новий рік святкували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі