Вживання в їжу зелених листових овочів уповільнює старіння мозку і допомагає зберегти пам'ять і інші когнітивні функції. Висновки дослідників були опубліковані в журналі Medical Xpress.
У дослідженні вчених взяли участь 960 літніх людей, середній вік яких становив 91 рік. Вони пройшли анкетування, вказавши, чим вони зазвичай харчуються. Добровольці також щорічно виконували тести на когнітивні здібності (увага, пам'ять, мислення).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили новий вид сніжинки: вона схожа на зірку із хоботком
Вчені розділили випробовуваних на п'ять груп відповідно до того, як часто ті вживали овочі. І порівняли тих, хто з'їдав 1,3 порції зелені в день, і тих, хто їв її найменше (0,1 порції).
Загалом, щороку розумові здібності всіх учасників знижувалися на 0,08 стандартних одиниць. Однак у тих, хто кожен день їв багато зелені, ознаки старіння мозку виявлялися мінімальними. За словами дослідників, вони на 11 років були молодші за тих, хто не вживав овочів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці вияснили, що замінить алкоголь через 10 років
Неприємний запах з рота може бути обумовлений генетичними мутаціями, з'ясувала міжнародна дослідницька група, до якої увійшли співробітники з наукових центрів Нідерландів, США, Німеччини, Великої Британії та Португалії.
Коментарі