Ексклюзиви
четвер, 21 грудня 2017 18:29

Вчені назвали причину неприємного запаху з рота

Вчені назвали причину неприємного запаху з рота
За поганий запах з рота відповідає галитоз. Фото - Depositphotos

Неприємний запах з рота може бути обумовлений генетичними мутаціями, з'ясувала міжнародна дослідницька група, до якої увійшли співробітники з наукових центрів Нідерландів, США, Німеччини, Великої Британії та Португалії.

Результати дослідження опублікували на порталі MedicalXpress.

За поганий запах з рота відповідає галитоз. У переважній більшості випадків він викликаний проблемами з органами травлення і зростанням бактеріальної флори в порожнині рота. У 3% людей з поганим запахом з рота він розвивається без видимих ​​на те причин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найдивнішу фобію серед жінок

Протягом декількох років учені спостерігали за сім'ями, де галитоз був проблемою кількох поколінь. У видихуваному повітрі виявляли підвищені концентрації сполук сірки, особливо метантіола, що має запах гнилої капусти.

У результаті з'ясувалося, що всі випробовувані мали мутації в гені SELENBP1. Він відповідає за вироблення білка, який сприяє розщепленню, що утворюється при перетравленні їжі метантіола. Мутація сприяла підвищенню вмісту метантіола і диметилсульфіду, ще одного з'єднання з неприємним запахом, в крові піддослідних. Коли кров доходила до легень, леткі сполуки потрапляли в повітря, що видихається. Експеримент на мишах з аналогічним генетичним дефектом підтвердив: вони видихають більше метантіола та інших летких сполук сірки, ніж здорові миші.

Вчені розраховують, що подальші дослідження дозволять знайти спосіб позбавлення від генетично обумовленого неприємного запаху з рота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені показали, що буде, якщо океан витече в Маріанську западину

Рослини не змогли б наповнити атмосферу Землі киснем, якби не симбіоз з грибами, які забезпечували їх фосфором та іншими мінералами впродовж сотень мільйонів років.

Зараз ви читаєте новину «Вчені назвали причину неприємного запаху з рота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути