четвер, 10 травня 2018 17:26

Діти граються з вогнем і розбирають побутову техніку - 10 нетрадиційних шкіл світу
11

Більшість шкіл планети в чомусь подібні між собою – учні вирушають туди вранці і повертаються додому до обіду з оберемком домашніх завдань. Найцікавіше, що у світі вже існують школи, які першими почали робити те, що не робив до них ніхто. В таких школах методи навчання абсолютно відрізняються від тих, до яких ми звикли, і з кожним роком їх стає все більше.

Gazeta.ua зібрала топ-10 нетрадиційних шкіл у світі.

1. Saunalahti, місто Еспоо, Фінляндія

  Saunalahti, місто Еспоо, Фінляндія
Saunalahti, місто Еспоо, Фінляндія

На території школи в 10500 м² знаходяться початкова і середня школи, дошкільне відділення, дім молоді, театральний зал, їдальня, бібліотека, спортивний зал і багато іншого. Основною складовою навчального процесу є розслаблена атмосфера. Кожна дитина сидить, як хоче і де хоче, а спілкування між учнями під час уроку заохочується. На думку засновників школи, такі умови навчання змінюють соціальну ситуацію і дають учням можливість розвиватися в будь-якому напрямку в майстернях, клубах за інтересами та спортивних комплексах.

2. Ørestad Gymnasium, Копенгаген, Данія

  Ørestad Gymnasium, Копенгаген, Данія
Ørestad Gymnasium, Копенгаген, Данія

Величезний відкритий простір - все, що можна побачити всередині цієї школи. Навчальний заклад немає жодного поділу на класи та кабінети. Архітектура визначає поведінку і спосіб мислення - основна ідея творців школи. Місце проведення кожного уроку вибирають самі учні та вчителі, залежно від того, яка зона школи краще підходить до тематики заняття. Сама програма навчання заснована на тому, що все у світі пов'язане, тому у викладанні використовується міждисциплінарний підхід (це комплексна наукова дисципліна, яка з різних боків вивчає науку. - Gazeta.ua)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рухливі парти і тематичні тижні — першокласників навчатимуть по-новому

3. Watershed School, Боулдер, США

  Watershed School, Боулдер, США
Watershed School, Боулдер, США

Унікальність цієї американської школи в тому, що процес навчання - це нескінченна пригода. Найефективнішим методом освіти для засновників є навчальна експедиція, тобто занурення в певне середовище. Наприклад, архітектуру учні вивчають просто на вулицях міста, природні науки – під час прогулянок лісом і в походах, а уроки з економіки та сільського господарства проходять на прилеглих фермах.

4. Marcel Sembat High School, Соттевіль-ле-Руан, Франція

  Marcel Sembat High School, Соттевіль-ле-Руан, Франція
Marcel Sembat High School, Соттевіль-ле-Руан, Франція

Ця французька школа відома як найзеленіша у світі, хоча розташована в звичайному міському районі. Директор навчального закладу, дотримується ідеї, що дитина якомога частіше повинна бувати на чистому повітрі. І не тільки після занять, а й під час уроків. Тому багато занять проводяться не в шкільних кабінетах, а на газонах.

5. Big Picture Learning Schools

  Big Picture Learning Schools, всесвітня мережа шкіл
Big Picture Learning Schools, всесвітня мережа шкіл

Творці освітньої програми для Big Picture Learning Schools вважають, що традиційні школи заважають учневі адаптуватися в реальному світі. Пропоновані методи навчання занадто жорсткі та суворі, що вбиває в дітях творче починання і вроджене бажання дізнаватися щось нове. У школах The Big Picture Learning все зовсім по-іншому. Об'єднання школи з навколишнім світом і паралельне професійне навчання - ось їхні основні завдання. Дітей навчають не лише викладачі, а й добровільні наставники - представники бізнесу та місцевих громад. Завдяки такому підходу, випускники школи йдуть у доросле життя, володіючи двома найціннішими вміннями - це професійні навички і розуміння того, як потрібно поводитися в реальних життєвих ситуаціях.

6. Choir Academy of Harlem, Нью-Йорк, США

  Choir Academy of Harlem, Нью-Йорк, США
Choir Academy of Harlem, Нью-Йорк, США
Головне завдання школи - розвинути у дитини приховані таланти, якими вона наділена від природи. Основну частину навчальної програми становлять спів, танці, гра на музичних інструментах. Зрозуміло, учні отримують тут і базову освіту, але в першу чергу навчаються пізнаватися світ через музику. Крім того, приймають до школи не всіх, потенційні учні повинні мати хороший слух і почуттям ритму.

7. Brightworks School (Сан-Франциско, США)

  Brightworks School (Сан-Франциско, США)
Brightworks School (Сан-Франциско, США)

У навчальну програму входять такі речі, які батьки ніколи б не дозволили своїм дітям . Вихованці школи граються з вогнем, розбирають побутову техніку, забруднюють себе і все навколо й не бояться цього. Усе у школі заохочує дітей до творчості та практичного пізнання світу.

"Світ потребує більше людей, які сприймають найважчі проблеми як цікаві загадки, і мають творчий потенціал, навички та завзятість, щоб їх вирішити", - розповідає про принцип навчального заклад координатори школи джастін Макколі.

8. Innova Schools (Перу)

  Innova Schools (Перу)
Innova Schools (Перу)


Innova Schools є реакцією Перу на невдалу спробу стандартизувати освіту в країні. Школа поєднує різні форми навчання: онлайн-навчання, роботу з керівником та групову роботу. Половину навчального дня школярі з 1 по 11 класи навчаються за допомогою онлайн-ресурсів, інша частина дня присвячена традиційній школі.

9. Steve Jobs School (Амстердам, Нідерланди)

  Steve Jobs School (Амстердам, Нідерланди)
Steve Jobs School (Амстердам, Нідерланди)


Замість того, щоб навчатися за класичною системою разом з усіма, кожен учень цього навчального закладу йде власним шляхом і власними темпами.

За словами засновника школи, учні починають навчання зі складання індивідуального плану розвитку, який оцінюється і коригується кожні 6 тижнів дитиною, її батьками та тренером.

10. AltSchool. (Сан-Франциско, США)

  AltSchool. (Сан-Франциско, США)
AltSchool. (Сан-Франциско, США)

Засновники цього навчального закладу повністю відкидають традиційну систему освіти, віддаючи перевагу моделі навчання, яка покращить практичні навички дітей, навчить їх мислити, а відтак дасть змогу адаптуватися у світі змін.

"Досвід, отриманий у школі, може бути значно більшим, ніж вивчення фактів і цифр. Соціально-емоційне навчання є пріоритетним, учні мають бути частиною цілеспрямованого процесу", - розповідає працівник школи Макс Вентелла.

Сучасні школи розвинених країн намагаються найперше забезпечити безпеку для учнів, а також гідний рівень освіти. Проте прагнення до шкільного порядку іноді призводить до виникнення дивних заборон.

Зараз ви читаєте новину «Діти граються з вогнем і розбирають побутову техніку - 10 нетрадиційних шкіл світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути