неділя, 26 березня 2017 09:46

Чому учні не хочуть читати книг

Чому учні не хочуть читати книг
В учнів зменшується читацька грамотність. Фото: bnews.kz

Міжнародні моніторингові дослідження якості освіти PISA, TIMSS, PIRLS досліджують читацьку грамотність дітей різного віку. Цьогорічний моніторинг показав, що у світі падає показник читацької грамотності.

"Читання не витримує конкуренції з розвагами та різними електронними пристроями. Утім з цим намагаються боротися на Заході. Там адаптують тексти для читання у школі. Натомість на пострадянському просторі така тенденція досить низька. Учні цих країн поступаються своїм однолітками з інших країн у читанні науково-пізнавальних та інформаційних текстів", - розповідає вчитель, тренер міжнародної програми "Читання і письмо для розвитку критичного мислення" Інна Большакова.

Відтак для українських школярів потрібно адаптовувати літературу відповідно до віку. За словами фахівця, молодшим школярам важко читати тексти великих об'ємів. А такі є у шкільній програмі молодшої школи.

"Оптимальний завершений текст для молодших школярів - 500 слів. Доповнювати тексти варто діаграмами, схемами та картами. Такі тексти приваблять дітей. Але щоб учитель обрав достойну пізнавальну книжку, вона має пасувати до його уроку. Для якісно написаного підручника потрібен не тільки фахівець із дитячої літератури, а й фахівець-психолог, і методист, і вчитель-практик, і той фахівець, який добре розуміється на предметі", - розповідає педагог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обирати книги для дошкільнят

Відповідь на питання: "Чому школярі не люблять виконувати домашнє завдання?" криється y самій системі освіти. Дітям задають великий об'єм роботи. Часом вони вдома виконують більше завдань, ніж y класі, кажуть вчителі.

Зараз ви читаєте новину «Чому учні не хочуть читати книг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути