середа, 28 листопада 2018 23:31

Чи вистачить у вчителя часу на всіх дітей

 

Восени 2018 року в Україні стартувала реформа "Нова українська школа". Ще до початку навчального року батькам першокласників розповіли про інклюзивну освіту і про те, що в класах можуть з'явитися діти з особливими освітніми потребами.

Насправді інклюзивне навчання - це не тільки програма для дітей з особливими освітніми потребами. Це утворення для соціальних сиріт, внутрішньо переміщених осіб, біженців та інших незахищених верств населення, передає theБабель.

Діти з особливими освітніми потребами не можуть навчатися в будь-якому класі

Батьки такої дитини можуть вибрати школу і узгодити надходження з дирекцією. Далі є певні обмеження: в інклюзивну класі можуть навчатися від одного до трьох учнів з особливими освітніми потребами, а загальна кількість дітей не повинна перевищувати тридцять осіб.

Чи вистачить у вчителя часу на всіх дітей

В інклюзивну класі разом з учителем на уроці повинен працювати асистент, який допомагає контролювати навчання і приділяє більше уваги дитині з інвалідністю. Він допомагає дитині адаптуватися в класі, працювати на уроці, виконувати домашнє завдання, в разі потреби супроводжує його на прогулянці, в їдальню і туалет. Якщо асистента вчителя немає, його роботу можуть виконувати батьки або ж людина, яку вони наймають.

Як пояснити дитині, що у нього буде однокласник з інвалідністю

Варто показати мультфільм, в якому є головні герої з інвалідністю, і обговорити його. Наприклад, американський "Тамара" - про те, як глухоніма дівчинка мріє стати балериною чи французький "Секрет Маель" - про людей з синдромом Ангельмана. Людина з цим захворюванням не може контролювати свої рухи і міміку, часто посміхається і хаотично махає руками.

Як батькам говорити з дитиною на цю тему

Головне завдання інклюзивної освіти - навчити дітей працювати і співіснувати з усіма. Коли спілкуєтеся зі своєю дитиною про однокласника з особливими освітніми потребами, не використовуйте агресивні слова і обов'язково називайте іншу дитину на ім'я. Не забувайте: діти люблять один одного в грі, тому в позашкільний час створюйте більше моментів, коли діти можуть взаємодіяти через розваги.

16 січня президент Петро Порошенко підписав закон №2249-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України". Цим рішенням президент України вивів із вжитку слово "інвалід".

Зараз ви читаєте новину «Чи вистачить у вчителя часу на всіх дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі