Ексклюзиви
середа, 31 січня 2018 16:05

Чим перспективне клонування тварин

Чим перспективне клонування тварин
Китайські генетики клонували приматів за "методом" вівці Доллі. Фото: galtv.if.ua

У Китаї клонували приматів. Народилися дві самиці макак. Одній - 6 тижнів. Іншій - 8 тижнів. Дві ідентичні копії з'явилися на світ завдяки методу клонування вівці Доллі.

Використання техніки клонування має перспективи у тваринництві.

"Від будь-якої тварини з цінними продуктивними властивостями можна отримати багато генетичних копій. Є породи корів, які мають високу жирність молока і дають рекордні надої. При статевому розмноженні ці властивості втрачаються. Клоновані тварини матимуть точно такі ж властивості. Це ж стосується розведення свиней чи телят для отримання цінних сортів м'яса", - розповідає Gazeta.ua завідувач відділу генетики клітинних популяцій Інституту молекулярної біології і генетики НАН України Віктор Кунах.

Білоруські науковці кілька років працюють над тим, щоб створити клони трансгенних сільськогосподарських тварин.

"Козам пересаджують людський ген, що перебуває в жіночому молоці. Таке козяче молоко матиме унікальні імунозахисні властивості. Воно ідеально підійде для штучного вигодовування дітей", каже Gazeta.ua Оксана Щербак, завідувач лабораторії біотехнології відтворення Інституту розведення і генетики тварин ім. Михайла Зубця НААН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше клонували приматів – як це вдалося

Клонування тварин має чимало труднощів. Для цього необхідні суттєві затрати. Поки що інвестиції себе не виправдовують, кажуть фахівці.

"Не усі тварини легко клонувати. Найлегше - кролів і свиней. Вони найпластичніші для різних досліджень. З них можна отримати багато біоматеріалу. Крім того, не потрібно довго чекати результату. Тривалість вагітності у кролів триває один місяць. У свиней - три місяці. Тоді як корова виношує телят дев'ять місяців", - каже Оксана Щербак.

Дослідники з Китайської академії наук першими успішно клонували приматів. При попередніх спробах народжувалися близнюки. Ростуть і розвиваються, як народжені природним шляхом тварини. Старшій самиці 8 тижнів. Меншій – 6 тижнів. Клоновані тварини не відрізняються від звичайних. Але вони швидше старіють.

Зараз ви читаєте новину «Чим перспективне клонування тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути