понеділок, 31 грудня 2018 23:58

Як стимулюватимуть вчителів до проходження сертифікації

Як стимулюватимуть вчителів до проходження сертифікації

Вчителі початкових класів пройдуть сертифікацію у 2019 році. Це новий метод для оцінювання знань освітян. Визначатимуть кваліфікаційний рівень вчителя.

"Мета цього нововведення благородна. Простимулювати кращих вчителів, які в умовах бюрократичної традиційної процедури атестації, лишаються на узбіччі", - каже Gazeta.ua керівник Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Віктор Громовий.

Право на проходження сертифікації матимуть педагогічні працівники, які працюють не менше трьох років у закладах освіти і забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти або здійснюють викладацьку діяльність і мають педагогічне навантаження.

Щоб здати сертифікацію, вчитель має виконати три обов'язкові умови. Перша - скласти тести зовнішнього незалежного оцінювання. Друге - створити електронне портфоліо. Зняти відеоурок чи фрагменти уроків на 15-30 хв. Третє - продемонструвати свої здобутки експертам.

У разі успішного проходження сертифікації, вчитель щомісячно отримуватиме до зарплати надбавку 20 відсотків від окладу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли проходитиме сертифікація вчителів

"Окрім цієї надбавки можуть бути інші стимули. Вони пов'язані із можливістю вільної творчої самореалізації чи стимулювання вільним часом, але в проекті наказу їх поки що не окреслено. Тому важко сказати, яку користь принесе цей проект. Документ, який запропонували не дає підстав для оптимізму. Навіть Громадська рада при Міністерстві освіти і науки України рекомендувала зняти з розгляду і суттєво доопрацювати проект наказу МОН "Про затвердження Положення про сертифікацію педагогічних працівників", бо він не відповідає духу та філософії Закону "Про освіту", - розповідає експерт.

Сертифікація добровільна. Якщо вчитель вирішить її не проходити, його зарплатня не зміниться.

"Якщо мета сертифікації простимулювати кращих вчителів вагомою доплатою, треба зробити процедуру сертифікації максимально простою і приємною. Адже у випадку створення нового паперового божевілля, тепер уже приправленого необхідністю знімати показове відео уроку, вчителі тих грошей не захочуть. Бо зараз гарний вчитель, має на репетиторстві в 10 разів більше, аніж ті обіцяні 20 відсотків доплати просертифікованим", - додає керівник Центру.

18 грудня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)". За рішення проголосували 228 народних депутатів.

Зараз ви читаєте новину «Як стимулюватимуть вчителів до проходження сертифікації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі