Ексклюзиви
середа, 03 серпня 2016 18:00

7 помилок батьків при вихованні дітей

 

Успішність дітей залежить від кількості помилок при вихованні. До 6-8 років закладається більшість психологічних проблем.

Gazeta.ua пропонує 7 найпоширеніших помилок батьків.

1. Закривання навколишнього простору колиски - балдахіни, боковини ліжечка тощо.

До 6 місяців малюки не можуть пересуватися, перебувають у одному місці, тому і спостерігають за всім, що навколо. Зір і слух для них єдине джерело знань. У такому віці дитина засвоює за хвилину стільки, скільки дорослий за дві години.

"Дитина нічого не бачить крізь борти ліжка. Відповідно не отримує інформації", - розповіла Марина Романенко, дитячий психолог та власник мережі центрів раннього розвитку "Перша дитяча академія".

Експерт говорить, що в маленької дитини немає такої сили, щоб вдаритися так, щоб зашкодити собі.

2. Говоріння пошепки при дитині.

Деякі батьки говорять при дитині пошепки і ходять навшпиньках. Однак малюкам потрібно давати можливість якомога більше слухати і бачити. Дитина має знаходитися там, де відбувається розмова.

Дитина має вписатися в світ, в який вона прийшла, а не всі вписатися в світ дитини. Адже тільки так малюк зможе швидше навчитися розмові та враженням.

3. Адаптована музика для колискової.

До 4-х років права півкуля людини є максимально сприйнятливою до емоцій.

Адаптована дитяча музика позбавлена тих елементів мелодії, що викликають емоції у дитини.

"Права півкуля людини - головна, відповідає за те, щоб пристосуватися до всього нового, а для маленької дитини кожну хвилину життя все нове. Так от права півкуля відповідає також за емоції. А як можна привчити емоціям, якщо зробити таку "солодку-солодку" музику?", - зауважила Марина Романенко.

Психолог радить ставити класичну музику, джаз, рок і таку, яка подобається. Адже така музика наповнена емоціями та дає можливість дитині адаптуватися до почуттів, які існують у світі.

4. Читання книжок дітям, старшим 6 місяців.

Потрібно читати книжки дитині від народження і з увагою ставитися до вибору літератури.

Після 6 місяців у дитини починається новий період розвитку. Вона вивчає навколишній світ на дотик, дізнається про можливості предмету. Якщо не читати до 6 місяців, книга стане об'єктом для гри, вважає Марина Романенко.

"Коли батьки починають читати в 7 місяців, вони розповідають, що дитина не хоче щоб їй читали. - Звісно, бо вона вже може тримати книжку, вона хоче її забрати в батьків, це об'єкт, яким можна грати. А до цього віку вона просто звикає. Вона буде навчена слухати, і в 7 місяців вона не буде відбирати, вона подивиться і віддасть назад батькам. Це фізіологія", - розповідає фахівець.

"Якщо ви хочете прищеплювати дитині любов до читання, вона має бачити культуру читання", - зауважила Марина Романенко.

Зокрема експерт виділяє книгу Наталі Гузєєвої "Я тебе дуже люблю". Вона наголошує, що це не та книжка, де "жили-були дід і бабуся і був в них Колобок". На її думку, потрібно читати саме такі книжки. Адже діти починають говорити простими реченнями.

5. Заборони.

У 3 роки дитина повинна казати "ні". Потрібно дозволяти своїм дітям відмовитися від чогось, висловити власну думку та надати ініціативу зробити по-своєму. Впродовж всього життя на людину впливатиме саме цей період розвитку - від народження і до 6-8 років. Щоб малюк виріс вільним і самостійним, потрібно зменшити кількість заборон. Територію, де є небезпеки, потрібно знешкодити, аби дитина вільно пересувалася і вивчала світ довкола.

"Заборони мають бути. Але тільки у трьох випадках – коли це загрожує її життю і здоров'ю, коли це стосується поваги дитини до себе і коли це є наступом на повагу до інших", - каже власник центру розвитку дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психологи розповіли, чому обдаровані діти почуваються нещасними

6. Залякування.

Фрази, на кшталт "дядя тебе забере", "бабайко з лісу зараз тебе вкраде", "я від тебе йду, а ти лишайся далі гратися", - це удар для будь-якої дитини.

"Батьки - єдиний гарант безпеки для дитини. Коли вони кажуть подібні речі, дитина більше не почувається захищеною, а це одна з найголовніших умов її життя та розвитку", - каже психолог.

7. Обмеження права вибору.

Дітям змалечку потрібно давати якомога більше ситуацій, коли вони мають зробити самостійний вибір. Це варто виховувати ще з одного року.

"Жодні знання неважливі, якщо людина не вміє порівнювати й обирати. Наприклад, з раннього віку можна пропонувати на вибір їжу. Обираючи, ту чи іншу страву, дитина тренуватиметься вибирати. Мій син Назар із 1 року обирає взуття. Я у магазині відкладала 10 пар того, яке я вважаю якісним. Він показував серед відібраних те, що сподобалося. Його і купувала", - розповідає Марина Романенко.

Вона вважає, що тільки таким чином дитина вчиться приймати рішення та адаптовуватися до середовища та його умов. У дорослому житті вона завжди може обрати з чим треба ужитися, а що вона робити з певних причин не буде.

Читайте більше про те, як виховати щасливу дитину-генія у журналі "Країна".

Зараз ви читаєте новину «7 помилок батьків при вихованні дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 3416
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути