четвер, 22 листопада 2018 17:38

3 інновації, яких потребує українська школа

3 інновації, яких потребує українська школа
ІТ-рішення допоможуть освітній системі. Фото: UBR.ua

З вересня нинішнього року в Україні запрацювала концепція Нова українська школа. Вона передбачає 3 рівні повної загальної середньої освіти. Діти навчатимуться 12 років. Базова середня освіта складатиметься із 2 циклів. У межах профільної освіти старшокласник зможе обирати одне з 2 спрямувань навчання: академічне або професійне.

Реформування освіти і поява Нової української школи обіцяють прогрес як для учнів, так і для вчителів. Київська викладачка Ірина Романенко розповіла, які ще інновації можна впровадити в українські навчальні заклади.

Вступ до школи

З вересня цього року до першого класу зараховують за місцем прописки. У першу чергу приймають дітей, які закріплені за школою. На вільні місця - всіх інших. Раніше до першого класу приймали на основі конкурсу.

У ПАР діти перед вступом проходять тест у вигляді гри. Майбутні школярі граються з іграшками чи настільними іграми. Педагоги спостерігають, як діти взаємодіють між собою, у кого є очевидні лідерські якості, а з ким потрібно попрацювати трошки більше.

Навчальний процес

В Україні зароджується процес неформальної освіти. До прикладу, освітній проект "Відкривай Україну" націлений навчити дітей створювати культурні, технічні чи інноваційні продукти. Команда з Камінь-Каширського вирішила побудувати роледром, адже школярам не було де розвивати свої спортивні навички. Весь процес творення проектів супроводжують ментори, які представляють бізнес івент-сфери. Навчання проходить у формі квесту. За виконані завдання діти отримують бали, які дозволяють переходити на наступні етапи.

У прогресивних школах навчальний процес давно тісно пов'язаний із технологіями. До прикладу, у Скандинавії долучають основи гейміфікованого процесу. Завдання у данській школі дають у формі інтерактивних завдань. Щоб навчання приносило задоволення, дітям відправляють мотиваційні відео.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські школярі отримають "зіркові абетки"

Творчі завдання

Уроки музики та праці давно трансформувалися в курси кулінарії та репетиції оркестру. Дітям у Західній Європі дали простір для творчості. Школи намагаються дати найбільше занять, які розвивають різний потенціал. Там майже немає поділу на курси для дівчат і хлопців, освітяни піклуються, аби на потенціал розвивали однаково всі.

В Україні запровадять інтернатуру для вчителів. Це прописали у Концепції педагогічної освіти. Молодий вчитель має рік відпрацювати у школі під керівництвом досвідчених наставників.

Зараз ви читаєте новину «3 інновації, яких потребує українська школа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути