Ексклюзиви
середа, 21 грудня 2016 12:00

13 порад, як виспатись за короткий час
10

Близько 60% людей страждають від недосипання. Тому, виконуючи кілька рекомендацій, можна істотно посприяти повноцінному відпочинку людини під час сну.

Не їжте перед сном

Передусім не варто їсти перед сном. На ситий шлунок в організмі не виробляється гормон мелатонін, який сприяє засинанню. Переївши увечері, вранці людина відчуває дискомфорт і важкість у шлунку. Останній прийом їжі перед сном має бути за 4 год. А страви, багаті вуглеводами і білками та з низьким вмістом жиру, продовжать ваш сон і зроблять його міцнішим.

 

Не читайте з електронних ґаджетів

Не варто перед сном читати електронні книги, планшети і смартфони. Ці пристрої мають активну матрицю або підсвічування в блакитному діапазоні колірного спектру, яке змушує мозок вважати, що сонячний світловий день ще не закінчився.

 

Змініть позу

Також причиною поганого сну чи безсоння є синдром апное - тимчасове блокування дихальних шляхів і хропіння. Часто через це люди по кілька разів прокидаються серед ночі, не розуміючи причини. Це можна вирішити, якщо змінити позу: засинати на животі або боці.

 

Не пийте багато кави

Основною причиною безсоння вважають каву. Особливо, якщо випити понад 4 чашки на день. Кофеїн - психостимулювальний засіб і впливає на нервову систему. Тому кавоманам рекомендують зменшити кількість випитої кави до 2 філіжанок на день, передає "Добрий лікар".

 

Пийте більше води

Організму людини для нормальної роботи практично всіх процесів потрібно пити приблизно два літри води в день. Нестача води призводить до стресів організму. Коли організму її вистачає, то під час сну він може повністю розслабитися.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто постійно і багато їсть - скорочує собі життя - науковець

Лягайте спати до опівночі

Якщо лягти спати до опівночі, можна зекономити години сну. Дослідження виявили, що одна година сну до 24:00 дорівнює двом годинам - після опівночі.

Гуляйте перед сном

Прогулянки на свіжому повітрі сприятливо впливають на нервову систему, допомагають швидко заснути і виспатися за короткий час. Але варто пам'ятати, що не можна себе виснажувати. Це стосується інтенсивних фізичних навантажень. Тоді головний мозок занадто збуджується, і це може спричинити безсоння.

 

Подрімайте вдень

Якщо організм просить подрімати вдень - не потрібно йому відмовляти. Але слід прокинутися до того, як він увійде в фазу глибокого сну, бо інакше весь день пройде нанівець. Для цього денний сон має тривати максимум 30 хв. У такій фазі швидкого сну організм людини теж відпочиває і розслабляється - відбувається заміщення одного нічного циклу і скорочується тривалість сну приблизно на 2 год.

 

Провітрюйте приміщення

Людина швидше засинає в прохолодній кімнаті - тому рекомендують перед сном обов'язково провітрити кімнату. Це корисно ще й для того, аби "вивітрити" велику кількість шкідливих мікроорганізмів, що накопичуються за день, і зменшити вологість.

Не змушуйте себе засинати

Коли довго лежиш у ліжку, крутишся з боку на бік, а сон все не йде - не варто змушувати себе спати. Замість цього краще встати і зробити якісь справи чи чимось зайнятись. Хай це і може тривати аж до ранку і людина в результаті засне на годину - це нормалізує добові ритми до наступної ночі.

 

Викиньте всі "важкі" думки

Перед сном не варто думати про глобальне і проблеми. Все, що стосується роботи - закінчується разом з робочим днем, рекомендують психологи.

 

Звикайте до графіка

Чіткий режим допоможе вашому організму встигати відпочивати за відведений час. Будь-які зміни для організму - це стрес, тому необхідно дотримуватися свого розкладу, лягаючи спати та прокидаючись в один і той же час.

День сну

Якщо виспатися хронічно не виходить, необхідно виділити хоча б один день винятково для відновлення і повноцінного відсипання.

Зараз ви читаєте новину «13 порад, як виспатись за короткий час». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути