вівторок, 20 грудня 2016 12:19

Вчені пояснили, чому народяться діти від 3 батьків

Вчені пояснили, чому народяться діти від 3 батьків

У Британії в кінці 2017-го народиться дитина від одного батька і двох матерів. Це дасть старт масовому народженню дітей від 3 батьків - Британське управління з ембріології і штучного запліднення планує видавати ліцензії клінікам і пацієнтам на такі процедури.

Науковці з Університету Ньюкасла розробили революційний спосіб 3-стороннього екстракорпорального запліднення (ЕКЗ). Вони переконані, що ДНК трьох осіб дозволить запобігти народженню дітей з невиліковними мітохондріальними захворюваннями - порушенням функцій головного мозку (м'язовою дистрофією, вадами серця, сліпотою та іншими). Такі хвороби виявляють в одного з 4,3 тис. дітей, передає ВВС.

Жіночий організм, повідомляють вчені, здатен подолати мутації у мітохондріях дитини і наступних поколінь. Для посилення цього ефекту варто наділити плід, не лише ДНК батька і матері, а й здоровими ДНК і мітохондріями іншої жінки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клони навколо нас: топ-13 клонованих улюбленців

Оскільки мітохондрії мають власну ДНК, то виходить, що у дитини в результаті буде ДНК трьох батьків.

Водночас науковці стверджують, що дитина буде схожа на своїх батьків, бо ДНК мітохондрії не впливає на зовнішність та інші характеристики майбутньої дитини.

Однак представники Римо-католицької і Англіканської церков вважають 3-стороннє ЕКЗ неетичною і небезпечною процедурою.

Перший у світі малюк від трьох біологічних батьків з'явився у квітні 2016-го в Мексиці. Батьки хлопчика майже 20 років не могли мати здорових дітей через рідкісне генетичне захворювання жінки. Група медиків із США використала біологічний матеріал здорової жінки-донора. Дитина має ядерну ДНК від матері і батька, а мітохондріальну - від донора.
Зараз ви читаєте новину «Вчені пояснили, чому народяться діти від 3 батьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути