вівторок, 13 грудня 2016 17:13

"Жайворонкам" краще не працювати вночі - вчені

"Жайворонкам" краще не працювати вночі - вчені

Вночі "жайворонки" швидше справляються з виконанням завдань на увагу. При цьому вони роблять багато помилок. У "сов" точність виконання завдань вища, але на роботу вони витрачають більше часу. Такі результати дослідження нічної активності "сов" та "жайворонків" американських вчених.

Вчені досліджували, як нестача сну впливає на увагу "сов" і "жайворонків". В експерименті взяли участь 26 осіб. Вони заповнили анкети, які дозволили оцінити їхній тип добової активності. Піддослідні не спали 18 годин з восьмої ранку і до другої ночі. На початку і наприкінці цього періоду неспання їм пропонували пройти тест на ефективність мереж уваги (ANT).

Результати тесту показали, що люди з вечірнім хронотипом ("сови") серйозніше підходять до виконання завдань, які вимагають вищої концентрації уваги в улюблений ними час доби - пізно ввечері та вночі. А люди з денним хронотипом ("жайворонки") краще функціонують вранці та вдень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці розповіли про ілюзію бокового зору

Вчені кажуть, що результати досліджень можуть поставити серйозні питання перед системою освіти і набору трудових кадрів у низці галузей. Для пілотів, авіадиспетчерів, машиністів та інших дуже важлива концентрація уваги, здатність обробляти велику кількість інформації та швидкість реакцій. У критичних ситуаціях ці особливості можуть виявитися вирішальними.

Аргентинські неврологи з Національного університету Кільмеса з'ясували, що "сови" і "жайворонки" схожі в одному - приймають більш розумні рішення на початку свого дня незабаром після пробудження.

Зараз ви читаєте новину «"Жайворонкам" краще не працювати вночі - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути