неділя, 18 лютого 2024 03:45

7 способів спокійно спати вночі без хропіння

7 способів спокійно спати вночі без хропіння
Фото: zefirka.net

Хропіння одні люди вважають хворобою, інші поганою звичкою. Проте всім воно доставляє неприємності. Звук з'являється через звуження гортаноглотки: повітря викликає вібрацію м'яких тканин. При хропінні зростають шанси порушення ритму серця, артеріальної гіпертензії, інфаркту міокарда та інсульту.

Медики виділяють 2 види причин хропіння: анатомічні та функціональні. До анатомічних причин відносять: поліпи в носі; збільшені мигдалини; неправильний прикус, коли зміщується нижня щелепа; вроджена вузькість глотки або носових ходів; викривлена ​​носова перегородка.

До функціональних причин, що знижують тонус носоглотки, відносять: куріння; зловживання алкоголем; прийом снодійних препаратів; втома і хронічне недосипання; проблеми з щитовидною залозою; менопауза у жінок; старіння.

Є прості способи позбутися нічного хропіння. Вони назавжди не позбавлять від нього, але якщо їх хоч зрідка дотримуватися, то можна організувати так свій сон, щоб не заважати оточуючим.

Поза

Положення на спині найбільш провокує хропіння. Краще так не лягати.

А от спання на боці знижує тиск на горло і язик, позбавляючи їх точок тертя - що і викликає хропіння.

Алкоголь

Не можна пити алкоголь на ніч. Навіть склянка хорошого червоного вина перед сном може розслабити м'язи горла і активізувати суперздатність - хропіння на всю ніч.

Читайте також: Продукти, які захищають серце у велику спеку

Душ

Корисно прийняти перед сном розслабляючий теплий душ. Причиною хропіння часто є заблоковані носові пазухи, а теплий душ сприяє їх прочищення.

Капа

Капа не дуже привабливо виглядає. Але вона сприяє звільненню дихальних шляхів і знижує ймовірність хропіння.

Пластир

Утруднене носове дихання частіше за всі інші причини викликає хропіння. Позбутися від цієї проблеми допоможуть спеціальні пластирі, що розміщуються на носі і м'ягко піднімають його крила. Розширення носових ходів призводить до відновлення носового дихання.

Подушки

Мікроскопічні пилові кліщі, які живуть в подушках, є чи не основною причиною хропіння. Вони виділяють ферменти, що викликають напади, схожі з сезонною алергією.

Зволожувачі

Неприємну особливість може викликати занадто сухе повітря. Якщо увікнути на ніч звичайний зволожувач повітря, людина зможе ільно дихати. Якщо це і не вирішить проблему цілком, то напевно знизить хоча б рівень шуму.

Зараз ви читаєте новину «7 способів спокійно спати вночі без хропіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути