середа, 31 травня 2017 16:01

10 варіантів позбутись нав'язливих думок: поради психолога

10 варіантів позбутись нав'язливих думок: поради психолога
Психолог назвала 10 варіантів для самостійної боротьби з нав'язливими думками. Фото: google

Останнім часом люди живуть в постійному відчутті небезпеки. Теракти, катастрофи та війна не залишають спокійними нікого. Іноді думки про ці явища можуть перерости в нав'язливі думки та ідеї.

"Якщо нав'язливі думки не викликають психологічного дискомфорту, і людина легко може їх позбутися, хвилюватися не потрібно. Але якщо нав'язливі думки стають безконтрольні і викликають у людини страх і тривогу, то це привід задуматися і звернутися до лікаря або до психотерапевта", - каже Gazeta.ua психолог Мирослава Мірошник. Вона назвала 10 варіантів для самостійної боротьби з нав'язливими думками.

1. Перше, що потрібно зробити, це помітити, що у вас є нав'язливі думки.

2. Зібрати якомога більше інформації про проблему, причини і способи лікування.

3. Налаштуватися позитивно, людина може зі всім упоратися, головне не панікувати і не вважати, що ситуація не вирішується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виникають та проявляються нав'язливі думки

4. Нав'язлива думка - це спосіб нашої психіки звернути увагу на ситуацію, в якій було щось важливе, що прожите. Наша психіка таким чином намагається прожити і завершити ситуацію, тому ні в якому разі не потрібно боротися і пригнічувати нав'язливі думки.

5. Можна скористатися технікою механічного писання. Написати листа нав'язливій думці, а потім навпаки. Має вийти такий діалог, під час якого можна дізнатися, для чого людині нав'язливі думки.

6. Можна скористатися парадоксальними методиками, наприклад, виділити час, коли можна поринути в нав'язливі думки. Зробити собі графік на місяць, кожен день у певний час, припустимо 15 хвилин, людина думатиме про свої нав'язливі думки. Ця вправа знімає напругу і дозволить контролювати себе.

7. Застосування методів релаксації, йоги, медитації, або чогось, що знімає тривогу і розслабляє.

8. За можливості унеможливити психологічні травматичні ситуації на роботі і вдома.

9. Допомагати організму виробляти серотонін - гормон задоволення, брак якого пов'язують із виникненням нав'язливих думок. Більше прогулянок, світла взимку, правильного харчування, хобі, розваг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 незвичайних фактів про білявок

10. Водні процедури теж корисні. Це може бути басейн, природні водойми, лазні, прийняття ванн, контрастний душ.

Зараз ви читаєте новину «10 варіантів позбутись нав'язливих думок: поради психолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути