Ексклюзиви
неділя, 23 січня 2022 22:55

Житло за рік істотно подорожчало. Але українці готові платити за комфорт

На 17,7% на кінець минулого року зросли ціни на житло порівняно з аналогічним періодом 2020-го.

Такі дані оприлюднив Держстат.

На первинному ринку найбільше подорожчали трикімнатні квартири — на 18,4%, найменше — однокімнатні, на 16%.

На вторинному найменше додали в ціні однокімнатні квартири — 17,9%, найбільше — трикімнатні, 19,2%.

ІV квартал 2021 року, %
ІНДЕКС ЦІН НА ЖИТЛО 117,7
Первинний ринок 116,7
квартири однокімнатні 116,0
квартири двокімнатні 116,5
квартири трикімнатні 118,4
Вторинний ринок 118,4
квартири однокімнатні 117,9
квартири двокімнатні 118,3
квартири трикімнатні 119,2

У новобудовах майже 72% квартир належать до комфорт-класу, кажуть фахівці з оцінки нерухомості M4U Estate. Другий за кількістю пропозицій – бізнес-клас, його частка становить 19,5%. Кількість пропозицій економ-класу скоротилася до 6,4%. Пропозиції класу еліт залишаються нішевими та становлять лише 2,2%.

При цьому найвищий показник розпроданості – в економкласі. У таких об'єктах продано 82% квартир. В об'єктах комфорт-класу – 71%. Дещо більший вибір у бізнес-класі, де рівень розпроданості сягає 63%. У будинках класу еліт продано 55% апартаментів.

Автор: m4u.ua
 
Об'єкти комфорт-класу демонструють також і найвищий показник зростання цін – за нашими даними, з початку 2021 року ціна зросла на 23,2% у гривні. Квартири бізнес-класу з початку року подорожчали на 21,5%. Зростання в економ-класі, незважаючи на очевидний дефіцит пропозиції, склало всього 7,6%. Квартири класу еліт із початку року подорожчали на 5%.
Автор: m4u.ua
 
"За всіма показниками бачимо істотне збільшення частки комфорт-класу. З одного боку, це цілком закономірно – на тлі пандемії покупці стали набагато більше уваги приділяти якості життєвого середовища, – пояснює засновник M4U Володимир Даниленко. – З іншого боку, рівень розпроданості свідчить про дефіцит, одним із наслідків якого є зростання цін, що випереджає зростання доходів населення. Компенсувати дефіцит та врівноважити пропозицію та попит може лише виведення на ринок нових об'єктів. А для цього потрібна коректна робота дозвільної системи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фінансовий гороскоп для України на 2022 рік: коли підскочить долар і подорожчає нерухомість

В Україні кожна третя угода купівлі нерухомості — це інвестиція в квартиру для здачі в оренду. У нас мало варіантів, куди вкласти заощадження. Наприклад, людина назбирала $50 тис/. У банк не понесе, під подушкою тримати страшно. Оптимальний варіант — купити квартиру, — розповідає експерт із нерухомості Сергій Костецький, 42 роки.
Зараз ви читаєте новину «Житло за рік істотно подорожчало. Але українці готові платити за комфорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути