понеділок, 10 вересня 2012 11:40

Жебраки під Києво-Печерською лаврою заробляють по 500 гривень за день

Жебраки під Києво-Печерською лаврою заробляють по 500 гривень за день

Біля центрального входу до Києва-Печерської лаври стоїть понад 20 жебраки. Тягне порожній пластиковий стакан з-під пива беззуба бабуся, наставляє долоні циганка з плетеним обручем на голові, кілька копійок випрошує замурзана дівчинка років семи.

Спочатку на відстані спостерігаю, як випрошує у групи туристів з Хорватії кілька євро беззуба баба Христя. Спілкуватися з журналістом вона не хоче, але 20 гривень роблять диво. Баба Христя дає кореспонденту Gazeta.ua міні-інтерв'ю, не покидаючи робочого місця.

"Мені тут краще, ніж вдома. Я люблю за людьми спостерігати, туристів роздивлятися. По одягу можу вгадати, хто з якої країни приїхав", - каже Христина Іванівна.

Під Києво-Печерською лаврою вона просить милостиню два роки. Сидить під деревом, закутана у синій дощовик. Просить гроші на лікування сина. Що з ним і на яку операцію збирає, говорити не хоче. Каже, повернувся калікою після заробітків у Москві.

"Не люблю тільки, коли в лавру політики або патріарх Кирило приїжджають. Тоді нас проганяють подалі, - дві жінки кидають у її пластиковий стаканчик 10 грн. Бабця ховає гроші за пазуху, обіцяє помолитися за щедрих прихожанок.

За 2 м. від неї стоїть металевий стілець з дерматиновим сидінням. Під ним пара пляжних тапочок. Зверху стакан з білими копійками.

"Тут Федя безногий сидів. Напевно, обідати побіг. За день ті, хто ближче до входу, збирають по 500-800 гривень, а я небагато маю. Ще довго збирати доведеться, щоб Валєрку на ноги підняти. Оті, що в рясах стоять і на храм збирають, часто копійки з собою навіть не забирають", - тицяє пальцем на священиків.

- Люди добрые, помогите сына вылечить, - Христина Іванівна тягне свій стакан до російського туриста.

Бритоголовий чоловік у синій футболці кидає 20 російських рублів – 5 грн. Бабця зіжмакує їх у кулак і суне за пазуху.

"Куш можна зірвати на празники. Ті, хто сидить ближче до входу, мають по тисячі гривень. Їм навіть долари і євро кидають. Адже люди їдуть до Лаври гріхи замолювати. Вірять, що через пожертву швидше достукаються до Бога. У травні було багато жебраків. Але коли до Євро почали зачистку, багато в Крим поїхали", - каже баба Христя.

Не дякує жінці у білій хустці, яка кидає три монети по 25 коп. Незадоволено ставить стакан з копійками на бруківку.

Зараз ви читаєте новину «Жебраки під Києво-Печерською лаврою заробляють по 500 гривень за день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути