понеділок, 07 травня 2012 17:57

Гроші дають відчуття свободи, але не щастя

Галина КАТОЛИК, 51 рік, доцент кафедри психології Львівського національного університету імені Івана Франка, практикуючий психотерапевт.

- Вислів "для щастя потрібен мільйон" пішов із радянських часів. Отримати таку суму означало вийти за межі сірої буденності, стати одним із обраних. Зараз поняття "мільйон для щастя" знецінилося. Людям уже замало мільйона гривень, навіть доларів.

Будь-яка зміна у звичному способі життя, негативна чи позитивна, викликає стрес. Людина  розмірено працює, будує плани, впевнена в завтрашньому дні, розраховує на свої сили. І тут несподівані гроші - виграш, спадщина. Увесь світ руйнується, плани розсипаються. Є випадки, коли люди просто не витримували радісної звістки. Чоловік виграв у гральних автоматах сотні тисяч - отримав інфаркт, надійшла телеграма про велику спадщину - людина через хвилювання втратила свідомість, від шоку ледь не померла. У американських лотереях виграш розбивають на 10-20 років. Мотивують це тим, що отримувач величезної суми "на руки" може збожеволіти.

Якщо за 24 години людина не спроможна пережити стрес, то вона не дасть собі ради й далі. Одразу послаблюється імунітет - через глибокі переживання та нервозність. Організм цілісно реагує на зміни. Можуть чіплятися інфекційні захворювання, загострюються хронічні.

Людина реалізовує свої потреби, кошти закінчуються і вона опиняється на початковій точці відліку

Бізнесмен, здобуваючи мільйони поступово, звикає до все більших фінансових надходжень, до нового статусу, оточення, світогляд змінюється. А в новоспечених мільйонерів це трапляється одразу.

Найголовніша порада - не впадати в ейфорію. Грошима цінності змінити не можна, бо вони закладені в дитинстві. Якщо людина була щедра чи безвідповідальна - така й залишиться при великих грошах. У Росії знімали документальний фільм. Жебрака одягли, помили - возили по ресторанах, світських заходах, потім дали мільйон рублів на життя. За тиждень знайшли його в тих самих сміттєвих баках, звідки забрали. Гроші пропив, роздав, прогуляв. Іншого способу життя для себе він не уявляв.

Про великі гроші мріє кожен. Зазвичай хочуть потратити їх на житло, відпочинок, одяг, розваги. Мало хто вкладає у бізнес. Багато грошей нібито передбачають розслаблення від справ, довгоочікуваний відпочинок. Але це - ілюзія. Людина реалізовує свої потреби, кошти закінчуються і вона опиняється на початковій точці відліку. Колишня клієнтка, львів'янка, поїхала на початку 1990-х на заробітки в Грецію. Попрацювавши кілька років, повернулася, купила квартиру у Львові, зробила шикарний ремонт. За п'ять років ремонт треба переробляти, квартплата велика. А жінка без роботи.

Коли раптово багатієш - повинен бути готовий до підвищеної уваги, заздрості, підлості, зради. Треба вміти цьому дати раду. Подарунками й роздачею грошей на благодійництво, друзям та родичам не відкупишся від заздрості. Треба сприйняти її як невід'ємний атрибут збагачення. Так само слід чекати, що ставлення оточуючих зміниться. Або поступово людина сама почне змінювати коло - адже соціальний статус стає інший. Колишні друзі вже не зможуть дозволити собі разом із вами сидіти в дорогому кафе, їздити на відпочинок. Близькі можуть сприймати багатого родича як постійне джерело доходу. Кожен повинен для себе індивідуально вирішити, як діяти в такому випадку, щоб не було гірше.

Гроші дають відчуття свободи, але не щастя. Коли вони є - можна в будь-який момент покинути все, поїхати відпочивати в теплі краї, не залежати від чогось. Але й це відчуття згодом приїдається.

Зараз ви читаєте новину «Гроші дають відчуття свободи, але не щастя ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути