середа, 10 квітня 2019 16:20

Зарплатні борги: знайшли спосіб, як вирішити проблему

Зарплатні борги: знайшли спосіб, як вирішити проблему
Роботодавців хочуть зобов'язати сплачувати працівнику пеню у розмірі 0,06% від суми боргу за кожен день затримки зарплати. Фото: Укрінформ

Мінсоцполітики пропонує посилити захист прав працівників і вирішити проблему несвоєчасної виплати заробітної плати. Для цього розробили відповідний законопроект.

Документ обговорювали ще у жовтні 2016-го. Тоді уряд, роботодавці та експерти не дійшли згоди. Зараз проект знову винесли на погодження уряду. Далі його планують направити на голосування до Верховної Ради, пояснили Gazeta.ua у міністерстві.

Роботодавців хочуть зобов'язати сплачувати працівнику пеню у розмірі 0,06% від суми боргу за кожен день затримки зарплати, йдеться у законопроекті. Крім того, українцям на законодавчому рівні планують дозволити не ходити на роботу, якщо роботодавець затримує зарплату більше 15 днів.

Документ передбачає виплату працівнику компенсації у розмірі 3 середньомісячних зарплат, якщо порушили справу про банкрутство роботодавця.

"Такі пропозиції, звісно, краще, ніж нічого. Водночас вони не дуже робочі та мають великі обмеження. Це навіть прописано в самому законопроекті. Навряд чи в Україні запрацюють ці нововведення. З іншого боку, зарплату переважно заборгували економічно активні підприємства — ті, які отримують доходи. Чому ж вони не направляють їх на виплату зарплатних боргів? Відповідь проста — через недостатнє покарання", — говорить експерт ринку праці Тетяна Пашкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сезонні вакансії: кому пропонують найбільше роботи на літо

За її словами, треба створити офіційний рейтинг підприємств, які часто затримують зарплату. Крім того, скласти перелік компаній, яких вже покарали за несвоєчасну виплату.

"Тоді пошукач розумів би, де і на яких умовах доведеться працювати. Зміг би самостійно оцінити можливі ризики. Сьогодні ж дехто, навпаки, просить неофіційну зарплату. Потім скаржиться, що не може отримати гроші", — резюмує експерт.

У лютому заборгованість за зарплатами скоротилася на 6,4%. На 1 березня становила 2,45 млрд грн, свідчать дані Держстату. Із цієї суми економічно активні підприємства заборгували 1,27 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Зарплатні борги: знайшли спосіб, як вирішити проблему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути