понеділок, 17 червня 2013 15:33

Закупівельники заробляють по 40 гривень на кілограмі суниці

Максим Павленко із села Сирники на Волині щороку їздить до лісу збирати суницю.

"Коли їду сам, то набираю по 3-4 кілограми за півдня, - говорить Максим Володимирович. - Довше по полю і лісу ходити не можу, бо вдома господарство. Дружина на роботі. А я працюю в нічні зміни. Удень всіх треба нагодувати, кролям трави привезти, свиням – кропиви нажати. Щоб зібрати більше ягід, беру з собою синів. З Андрієм і Толіком за раз 10-12 кілограм набираємо".

Чоловік каже, що кілька років тому здавав суницю закупівельникам.

"Зараз їздять по селах, запитують про суницю. Купляють кілограм за 10 гривень. Якщо в 2008 років це були гроші, то зараз смішно за цю суму такі цілющі ягоди віддавати. Здають тільки ті, кому лінь на базар везти. На кілограм треба 1,5 літра суниці. За годину не кожен стільки збере", - говорить Павленко.

Автор: Фото: Анна Усік
 

Чоловік продає ягоди біля дому.

"Виношу вранці стілець, ставлю біля траси. На ньому розставляю баночки з суницями. На базарі за півлітрову банку ягід просять 20 гривень, а я на трасі продаю за 15. Люди часто зупиняються. Вчора їхав один поляк з дружиною на Луцьк до родичів. Купив чотири літри за 120 гривень. Не мав наших грошей, то розрахувався злотими. Дружина на наступні вихідні поїде на базар, то поміняє на гривні чи долари".

Сусід Павленка Ігор Леонідович збирати суниці їздить щоранку.

"Я з дитинства знаю точки, де в лісі і на галявинах багато суниць, - розказує чоловік. - Їду чим раніше на велосипеді, аби інші не встигли визбирати. Ягоди цього року великі і соковиті, бо майже щодня йде дощ, а після того сонце. Для суниць, як і для полуниці, нічого іншого не треба. Торік була спека, то суниці тиждень родили, а потім посохли. Листя на сонці аж позакручувалося. Цього року вже півмісяця родять, і ще багато цвіту повсюди".

Автор: Фото: Анна Усік
 

Каже, ягоди не можна збирати біля дороги.

"Суниці дуже добре вбирають у себе радіонукліди і всякі викиди в атмосферу. Можна ягід наїстися, а шкоди буде більше, ніж користі. Я збираю, а теща возить у Луцьк на базар. Там часто підходять інспектори, беруть ягоди на експертизу. Торік теща не хотіла їздити торгувати, мусили ягоди здавати. Але коли взнав, що перекупщики на кілограмі заробляють 40 гривень, то відро суниць перемив, висушив і в морозильну камеру сховав. Краще діти зимою з'їдять, ніж якісь спекулянти на тому наживуться. У селах суницю купляють по 10-12 гривень за кілограм, а потім везуть на Польщу і Німеччину. Там за кілограм мають неменше 5 євро", - розповів Ігор Леонідович.

Зараз ви читаєте новину «Закупівельники заробляють по 40 гривень на кілограмі суниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути