Уманчанка Тамара Гнатюк понад пять років займається вирощуванням полуниці. З кількох соток збирає навесні до тонни полуниці. Вирощує сорт Хоней.
"Коло полуниці у нас робить уся родина, – розказує Тамара. – Я, чоловік, двоє дітей і свекруха допомагає. Бо як доспіває ягода, усе треба робити швидко. Інакше в тому вирощуванні ніякого толку не буде".
З полуницею жінка стоїть на ринку. Пояснює, що в базарний день торгує в Умані. Увечері може вивезти ящики з полуницею на вечірній ринок в районі вулиці Тищика. Чи поїхати торгувати у мікрорайон ДОСи.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримська полуниця стала дорожчою за турецьку та іспанську
"Найвигідніше – стояти з нею на базарі, – ділиться власним досвідом жінка. – Тоді можна прибуток більший мати. Але це треба мати машину, аби возитися з ягодою. Ну і ще – аби її небагато було. Я тонну за сезон якраз продати встигаю. Якби було більше – просто не встигала б".
Цього року першу полуницю жінка продавала по 35 гривень. За кілька днів ціну скинула до 30. Пояснює, що й далі ціну скидатиме.
"Щороку попід хатами їздять заготівельники, питають, чи не хочемо оптом здати. – каже жінка. – Я з цікавості спитала – по чому оптовики беруть. Аж засміялася. Я поки на базарі по 35 продаю, вони по 15 дають. Є різниця? Воно звісно, як полуниці багато, нема чим возити – то можна й оптовикам віддати, прибуток буде. Але на базарі - найвигідніше".
Два роки тому жінка пробувала морозити ягоди, аби продавати узимку. Домовилася на складі про оренду холодильника.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тонну полуниці збирає із сотки Микола Розшибін
"Тисячу у місяць платила за великий рефрижератор. – розказує. – З листопада здала третину у супермаркет. Там на неї ціну в 40 гривень поставили. Здавала я по 30 гривень їм. Теж непогано виходить. Бо на ринку доводиться майже щодня спускати ціну, а на морожену полуницю узимку ціна стабільна. Правда, на базарі готівку маєш швидко, а от з магазином грошей доводиться чекати".
Тамара розповідає, що спілу полуницю можна переробити на варення.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полуницю "Рожевий фламінго" вирощують на вікні квартири
"У мене сусідка всю зиму стояла з полуничним варенням на базарі. Може банок з десять півлітрових збула. Попиту немає ніякого на те варення. Тільки награлася, і цукру потратила. Казала, що цього року всі 30 банок, що лишилися, спустить на самогон".
З полуниці, реалізованої на ринку жінка має до 20 тисяч гривень за сезон.
Коментарі