середа, 26 вересня 2012 15:35

"Всі держпідприємства до виборів продати не встигнуть, а от до завершення каденції президента - так" - Лановий

"Всі держпідприємства до виборів продати не встигнуть, а от до завершення каденції президента - так" - Лановий
Володимир Лановий: приватизація в Україні призводить тільки до негативних наслідків. Фото: news.liga.net

Не можна допускати, щоби всі державні підприємства переходили в руки 2-5 олігархічних кланів.

Таку думку висловив народний депутат, екс-міністр економіки Володимир Лановий, коментуючи інформацію про те, що Кабінет міністрів залишить у переліку об'єктів, що не підлягають приватизації, 300 підприємств, решта 1,2 тис. компаній будуть виключені зі списку.

"Все залежить від того, як відбувається приватизація. Якщо об'єкти передаються в руки 2-5 олігархічних груп — це дуже погано. Тому що відбуватимуться монополістичні зловживання, погіршення якості товарів і послуг, надприбутки одних людей і збіднення всіх споживачів, деформація ринків, погіршення рівня життя людей і погіршення роботи державних підприємств", - наголосив він.

"У наших умовах тільки таким чином відбувається приватизація", - переконаний Лановий.

Він також наголосив, що не можна допускати, аби 100% чи 50-60% пакетами акцій колишніх державних підприємств володіли одні люди.

"Треба диверсифікувати права власності. Необхідно зробити так, щоби ті компанії, які були державними, мають публічно кооперуватися на ринках, фондових біржах, щоби купувалися їхні акції. Всього цього у нас не робиться. Забороняють дрібним акціонерам купляти ці акції, все тримають у себе окремі особи. Це все позначається на нашому відставанні від світу", - наголосив Лановий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українську енергетику вирішили продати олігархам 25 листопада

Він додав, що те, як роблять сьогодні приватизацію, приводить тільки до таких наслідків. "Так що тут будь-які методі, будь-які оцінки, чи то кількісні, чи то оцінки темпів — вони нічого не говорять. Тому що сама модель приватизації, самі результати негативні", - підкреслив нардеп.

Лановий пояснив, що в Україні процес приватизації відбувається зовсім не так, як він має проходити.

"Проводяться лобістські інтереси — спочатку є подача заяви від приватного сектору, що саме вони хочуть купити, а потім під це продають державні об'єкти. Треба навпаки. Тим паче, треба спочатку вирішити, якого типу підприємства ніколи не можуть підлягати продажу, які потрібні для виконання тих чи інших функцій. Це певний перелік об'єктів сигнального призначення. Загалом це, як правило, об'єкти загальної інфраструктури, які ніколи не бувають прибутковими. Якщо їх захоплять приватні особи, то вони просто їх зруйнують і жодних послуг суспільству не буде", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович обіцяє, що до 2014 року приватизують більшість держпідприємств

Нардеп також переконаний, що такими рішеннями влада поспішає приватизувати якомога більше об'єктів, які ще знаходяться у державній власності. "До виборів все продати не встигнуть. Але до кінця каденції президента якраз часу вистачить ", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «"Всі держпідприємства до виборів продати не встигнуть, а от до завершення каденції президента - так" - Лановий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути