середа, 26 вересня 2012 09:39

Оптовий розпродаж: Уряд хоче пустити з молотка 1200 держпідприємств

Оптовий розпродаж: Уряд хоче пустити з молотка 1200 держпідприємств
Кабмін виставить на продаж ключові енергетичні підприємства, шахти і спиртзаводи. Фото: lifedon.com.ua

Кабінет міністрів залишить у переліку об'єктів, що не підлягають приватизації, 300 підприємств, решта 1,2 тис. компаній будуть виключені зі списку.

На торги виставлять ключові енергетичні підприємства, шахти і спиртзаводи. Про це повідомляє "Комерсант-Україна" в публікації "Країну готують до розпродажу".

У розпорядженні видання опинився текст змін до закону "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації".

Напередодні про підготовку цього документа заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко, повідомивши лише, що перелік державних підприємств, заборонених до приватизації, буде скорочений більш ніж у п'ять разів - з 1 тис. 492 до 296. Однак джерело в уряді повідомило, що проект закону вже схвалений Кабміном і готується до передачі у парламент. В останній момент зі списку за ініціативою Міністерства фінансів був вилучений "Турбоатом".

Підсумковий документ фактично дозволяє масштабну приватизацію вугільних шахт: у власності держави в Донецькій області залишиться лише 11 підприємств, а в Луганській - 7.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість платників ПДВ зросла на 60% - ДПС

Також буде проведена масова приватизація спиртзаводів, радіотелевізійних передавальних центрів та книжково-журнальних видавництв ("Мистецтво", "Либідь", "Дніпро", "Веселка").

Приватними хочуть зробити майже всі спортивні бази, басейни і стадіони, за винятком підприємства, яке управляє київським Палацом спорту, НСК "Олімпійський", "Львів-Ареною". Зберігши в держвласності найбільш знакові винзаводи, такі як "Коктебель" і "Массандра", уряд пропонує дозволити продаж низки південноукраїнських і закарпатських радгоспів-заводів, включаючи Ужгородський і Одеський коньячні заводи, Одеський завод шампанських вин. З усіх державних елеваторів приватизації не підлягатиме лише Новотроїцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Компанія Ахметова за півроку збільшила чистий прибуток до 2,4 мільярда

Дорога до приватизації буде відкрита і великим компаніям, багато з яких є монополіями. Зі списку неприватизовуваних об'єктів виключать НАК "Нафтогаз України", "Чорноморнафтогаз", "Укрінтеренерго" і "Укрспецтрансгаз" (транспортування зрідженого газу), ДАТ "Магістральні трубопроводи "Дружба".

Вилучені зі списку Харківський електромеханічний завод, Дашавський завод композиційних матеріалів, спеціальне виробництво київського заводу "Радар" та Солотвинський солерудник.

Зараз ви читаєте новину «Оптовий розпродаж: Уряд хоче пустити з молотка 1200 держпідприємств». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

55

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути