Ексклюзиви
понеділок, 21 листопада 2011 15:25

Вино за 72 тисячі гривень беруть під устриці та для коханок
7

Фото: фото: Тарас ПОДОЛЯН

132 970 гривень коштує найдорожча пляшка французького коньяку "Хеннесі Елліпс" у столичному інтернет-магазині "Марком". Шотландський віскі 55-річної витримки "Маккалан" - 187,3 тис. грн.

У бутику "Арлекін" на столичній вул. Грушевського, що торгує іноземним алкоголем, найдорожча пляшка вина коштує близько 72 тис. грн. Це французьке "Шато Петрюс" урожаю 2004 року. Найдешевша — пляшка іспанського хересу на 0,33 л. Коштує 350 грн.

"Шато Петрюс" за 10 років коштуватиме вдвічі дорожче, запевняє сомельє Віра Ткач"

"У французькому регіоні Помероль виготовляють близько 30 тисяч пляшок "Шато Петрюс" на рік. Це недозріле вино. Треба принаймні 10 років потримати в льосі. Тоді цю пляшку можна буде перепродати принаймні вдвічі дорожче. За такими винами полюють колекціонери. Збирають колекції вин, потім виставляють на торги. Наприклад на аукціоні "Крістіз" 6-літрову пляшку бордо "Шато шеваль блан" 1947 року продали за 304 тисячі доларів. Уторгували вдвічі більше, ніж сподівалися.

В Україні це ще не стало популярним. А от французькі ресторани щомісяця закуповують по пляшці-дві рідкісних вин. Із бордо неможливо прогадати. Бо виробників мало. Це вино завжди буде в ціні. Мільйонери під час кризи можуть відмовитися від усього, крім предметів розкоші та улюбленого вина, — запевняє сомельє.

Кілька разів на рік "Шато петрюс" виставляють і на аукціоні "Сотбіз". Лоти з 12 пляшок 1996 року по 0,7 л цьогоріч продавали по 26–32 тис. євро. Тобто по 23,8–29,3 тис. грн за пляшку.

В Україні колекціонерів немає, упевнений Захар Уманський, винний експерт із компанії "Марком". Вона імпортує спиртне. Пляшку "Шато Петруз" залежно від року витримки продає по 18,8–24,8 тис. грн.

"Багаті українці витрачають кілька тисяч гривень на вино виключно для задоволення — під устриці, або щоб створити романтичну атмосферу з коханою жінкою.

Найдорожчі в "Маркомі" - віскі та коньяки. Коньяк "Хеннесі Річард" виготовлений із суміші коньячних спиртів, викурених у 1830 і 1860 роках. Їх було отримано з винограду, який ріс ще до епідемії філоксери. Тому ціна висока. Коньяк витримали в дубових бочках 60–70 років. Потім розлили в пляшки. Віскі "Макаллан" 55-річної витримки випускають у кількості кількасот пляшок. Торік в Україну доправили сім із них. Всі одразу розкупили.

Найдорожча горілка — польська "Бельведер". Шестилітрову пляшку у спеціалізованих крамницях "Поляна" продають за 4,7 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Вино за 72 тисячі гривень беруть під устриці та для коханок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути