четвер, 02 червня 2011 16:04

В Україні почала відчутно дорожчати кукурудза

В Україні почала відчутно дорожчати кукурудза

Після скасування експортних квот на кукурудзу в Україні спостерігається тенденція до зростання її ціни.

Про це Gazeta.ua повідомила експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Оксана Кухар.

За останній місяць ціни в центральних областях зростали на 50 грн щотижня і на сьогодні становлять 2150 грн/т на умові самовивозу. У причорноморські порти зерно поставляється за ціною 2350 грн/т.

"Ринок зернових в очікуванні підпису президента України закону про скасування експортних квот на пшеницю та ячмінь. З Росії надходять новини про те, що експортні квоти на пшеницю там скасують вже 1 липня. Як наслідок, ціни на пшеницю в Чикаго та Парижі знижуватимуться. Росія та Україна знову виходять на світовий ринок зерна", - зауважила Кухар.

За словами експерта, Кабінет міністрів України оголосив про запровадження ф'ючерсних бірж, де укладатимуться угоди про продаж зерна майбутнього врожаю. З цією метою відбулися перші переговори з представниками Чиказької торгової біржі, найбільшої ф'ючерсної біржі зернових та олійних культурі.

"У всьому світі прогнози щодо врожаю все ще залишаються частково песимістичними. Ніхто не може з упевненістю передбачити за кілька місяців, як поводитимуть себе ціни на зерно нового врожаю", - наголосила вона.

Нагадаємо, на початку жовтня 2010 року Кабінет міністрів увів квотування експорту зерна на термін до 31 грудня 2010 року. Потім воно було продовжено до 31 березня 2011 року.

За даними Української зернової асоціації, через існуючі експортні обмеження Україна не змогла експортувати зерна на суму $ 4,5 млрд.

27 квітня 2011 року Кабмін відмінив квоти на експорт кукурудзи.

Зараз ви читаєте новину «В Україні почала відчутно дорожчати кукурудза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути