середа, 27 квітня 2011 15:37

Україна відмовилася обмежувати експорт кукурудзи

Україна відмовилася обмежувати експорт кукурудзи

Перший заступник глави адміністрації президента України - представник президента в Кабінеті міністрів Ірина Акімова повідомила, що Україна скасувала експортні квоти на кукурудзу.

"Хочу сказати приємну новину: сьогодні на засіданні Кабінету міністрів були скасовані квоти на кукурудзу. Я думаю, що це крок у правильному напрямку", - сказала вона сьогодні на брифінгу в Києві.

Як сказав журналістам після закінчення засідання Кабміну міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, "скасували квоти на кукурудзу, обмежень немає". За словами міністра, сьогодні-завтра прем'єр-міністр України Микола Азаров підпише відповідний документ.

Присяжнюк також уточнив, що Кабмін може розглянути питання скасування квот на інші зернові 15-20 травня.

"На решту будемо дивитися після того, як проаналізуємо посівні озимих. Як вони збереглися, як іде посів ранніх ярих, і тоді приймемо рішення", - зазначив міністр.

"Я думаю, що 15-20 травня ми будемо мати баланс (зернових. - ред.) і приймемо рішення", - підсумував Присяжнюк.

Сьогодні раніше, відкриваючи засідання Кабміну, Азаров заявив, що країна забезпечила достатні запаси і зберегла цінну стабільність на ринку зерна, тому може розглянути питання про лібералізацію експортної політики. У той же час він підкреслив, що лібералізація експортної політики буде проводитися з урахуванням стану внутрішнього ринку.

Напередодні за скасування квотування на експорт кукурудзи, яке діє в країні до 30 червня 2011 року, виступило Міністерство аграрної політики і продовольства. Проаналізувавши баланси зернових, Мінагропрод прийшов до висновку, що Україні до кінця маркетингового року (МР, липень 2010-червень 2011) може поставити на зовнішні ринки 2 млн тонн кукурудзи.

Квотування експорту інших зернових, яке також діє до 30 червня, Мінагропрод пропонує зберегти, але не продовжувати по закінченню цього терміну.

Міністерство відзначає, що в поточному році посіви кукурудзи в Україні становлять 3,1 млн га проти 2,7 млн ??га в 2010 році.

Зараз ви читаєте новину «Україна відмовилася обмежувати експорт кукурудзи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути